Home

Achtergrond

Dure groente en acties stuwen omzet winkels

De omzet van verse groente in Nederlandse supermarkten groeide de eerste zes maanden van dit jaar met 4 procent. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI blijkt dat supermarkten 793 miljoen euro omzetten aan groente. Het bureau onderzocht de kassagegevens van vrijwel alle Nederlandse supermarktketens.

Dat lijkt vooral te danken aan dure groente in het eerste kwartaal en acties met groenteprijzen in het tweede kwartaal.

De omzetstijging lijkt deels te worden verklaard door de hoge prijzen in de eerste drie maanden van dit jaar. Groente was destijds het duurst in drie jaar tijd. Ten opzichte van 2006 lag het prijsniveau tussen de 17 en 21 procent hoger dan in 2006, zo blijkt uit de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Consumenten kochten niet meer groente, zo lijkt het.

In het tweede kwartaal daalden de prijzen fors. Vanaf april tot en met juni daalden groenteprijzen met circa 23 procentpunt. Daarmee ligt het huidige prijspeil op het niveau van oktober vorig jaar. De prijsval doet zich vrijwel elk jaar voor, maar komt dit jaar eerder en heviger.
Supermarkten voeren meer acties met groente en fruit en afzetorganisaties signaleren een scherper prijsbeleid van supermarktketens. Het lijkt erop dat acties leiden tot een betere verkoop.

Een woordvoerder van The Greenery bevestigt dat supermarkten meer acties voeren en dat er niet minder volume naar de winkels gaat. Wel is de prijssituatie slecht. In de daling van consumentenprijzen zijn de dalende prijzen van glasgroente en sommige vollegrondsproducten ook terug te vinden.

Fruitprijzen

De omzet van fruit nam in het eerste half jaar af. Supermarktketens zagen hun omzet met 2 procent teruglopen naar 523 miljoen euro. De daling zou kunnen worden verklaard door de gestegen fruitprijzen. Die zouden de vraag naar fruit kunnen verslechteren. Fruitprijzen stijgen jaarlijks tot oktober, waarna ze weer dalen. De prijzen liggen momenteel niet veel hoger dan andere jaren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.