Home

Achtergrond 282 x bekeken

Duitsland wil geen vaccinatie tegen berengeur

De Duitse varkenshouders zien geen heil in het middel Improvac als alternatief voor castratie van biggen. Dat blijkt uit de stellingname van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN en vleesconcern Westfleisch.

"Te veel risico, te duur en te arbeidsintensief", meent marktanalist Ulrich Pohlschneider van de ISN in Damme. Vaccinatie met het middel Improvac van producent Pfizer zorgt voor zogenoemde immunocastratie en daarmee voor praktisch hetzelfde effect als de chirurgische ingreep. Deze is noodzakelijk om te voorkomen dat er vlees in de handel komt met berengeur.

Volgens Pohlschneider zal de consument gevaccineerd vlees niet accepteren vanwege de associaties met hormoonbehandeling. Naar zijn mening staat ook niet volledig vast of het middel op dat punt geheel veilig is.

Daarnaast wijst hij erop dat twee keer moet worden geïnjecteerd voordat Improvac het gewenste effect heeft. "De kosten komen voor rekening van de varkenshouder," zegt hij.

Dieter Mischok, veterinair bij Westfleisch in Münster ziet zeker mogelijkheden in Improvac, maar signaleert op de markt en in de maatschappij minstens zo veel haken en ogen als Pohlschneider. "We kennen de reactie van de consument niet." Uit Zwitserland worden bovendien ongunstige ervaringen gemeld met immunocastratie, stelt hij vast. Westfleisch zal daarom het middel niet aanbevelen bij zijn leveranciers.

Voedselveiligheidscertificeerder QS wijst Improvac niet geheel af, maar is ook niet enthousiast. Woordvoerder Robert Römer, beleidsman voor detailhandel en vlees bij deze ketenbeheerder, zegt dat Improvac hooguit voorwerp van studie is in het brancheplatform voor de beoogde afschaffing van biggencastratie. Aan dit platform nemen 130 experts uit binnen- en buitenland deel. QS verplicht op dit moment de varkenshouders alleen om pijnbestrijding toe te passen bij castratie van biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.