Home

Achtergrond 162 x bekeken

'Duitse exporteurs optimistischer'

Duitse exporteurs kijken weer met iets meer vertrouwen naar de toekomst. Volgens de branchevereniging Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) heeft de wereldhandel het dieptepunt gepasseerd en zal de Duitse export de komende maanden licht toenemen. Dat meldde de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag.

De krant citeert uit een nog niet gepubliceerd rapport van het BDI over de export. ,,De jongste cijfers duiden op een stabilisatie van de export op de huidige lage niveau's. Na de positieve exportcijfers over mei rekenen we nu op verdere consolidatie'', aldus het BDI.


Afgelopen week werd bekend dat de Duitse export in mei met 0,3 procent is gestegen in vergelijking met april. De industrieorders uit het buitenland gingen die maand met 5,2 procent omhoog. In april nam de Duitse export nog met 5 procent af.


In vergelijking met een jaar eerder lag de export in mei echter een kwart lager. Door de wereldwijde recessie is de vraag naar Duitse goederen en diensten sterk afgenomen. De Duitse economie, de grootste van Europa, verkeert in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.


Het BDI waarschuwt daarom voor te veel optimisme. ,,Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Er is nog een lange weg te gaan en er zijn nog veel risico's, zoals het toenemende protectionisme in de wereld'', aldus de brancheorganisatie. Het BDI rekent voor dit jaar nog altijd op een daling van de Duitse export met 15 procent vergeleken met 2008.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.