Home

Achtergrond

'Duits verbod op genmais mist grond'

Het Duitse verbod op de teelt van de insectenresistente maissoort MON810 is ongegrond, zeggen Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Transgenic Research.

De onderzoekers bekeken de argumenten en onderzoeken, waarop de Duitse overheid zich heeft gebaseerd bij het in april dit jaar uitgevaardigde verbod. Zij oordelen dat het Duitse besluit is gebaseerd op een onvolledige lijst van publicaties, terwil geen onderscheid is gemaakt tussen bewezen risico’s en potentiële gevaren.

"We hebben in een uitgebreid onderzoek geen enkele rechtvaardiging voor het besluit gevonden", concluderen de onderzoekers.
De meerderheid van de 41 in 2008 en 2009 gepubliceerde artikelen geeft geen aanwijzing voor ongewenste effecten op andere organismen dan de insecten die moeten worden afgeweerd. Alleen in twee artikelen wordt de mogelijkheid van een klein effect niet uitgesloten.

De Fransen vinden het verbod des te opmerkelijker, nu een Duits overheidsinstituut meldt dat uit een omvangrijk onderzoek geen onverwachte negatieve bij-effecten zijn gevonden. Volgens hen heeft Duitsland de beschikbare kennis over de mais genegeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.