Home

Achtergrond 1 reactie

Druk op Brussel neemt toe

De Frans-Duitse as is in ere hersteld. Deze Europese grootmachten gaan intensief samenwerken en het voortouw nemen voor het opstellen van de hoofdlijnen van het Europees landbouwbeleid na 2013.

De sector wordt strategisch van groot belang geacht. De land- en tuinbouw worden dus niet aan de vrije markt overgelaten, maakt de Franse landbouwminister Bruno Le Maire duidelijk. Daarmee slaat hij direct na zijn benoeming piketpalen, in niet mis te verstane woorden. Wel breekt hij met het Franse verzet tegen het einde van de melkquotering. De laatste optimist die dacht dat na 2015 de productie in de EU nog wordt gereguleerd, is nu die hoop kwijt.

Het eerste resultaat van het Frans-Duitse verbond ligt al in Brussel op tafel: Le Maire vraagt met zijn Duitse collega Aigner om steun voor de geplaagde melkveehouderij. De twee willen volgend jaar geen quotumuitbreiding. Ze voeren de druk op EU-commissaris Fischer Boel zo op. Ook pleiten zij voor meer exportsteun voor kaas.

De vorming van een gezamenlijke ambtelijke werkgroep Hervorming EU-landbouwbeleid is een signaal dat verder reikt. Fischer Boel heeft daar nog maar weinig concrete lijnen voor uitgezet. Haar opvolger moet van stevige huize komen om tegenwicht aan deze twee EU-grootmachten te bieden. Een klus voor Cees Veerman wellicht?

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Hopelijk een doorbraak in het slappe EU-landbouwbeleid,dat alleen is gericht op goedkope producten voor de consument en retailers

Of registreer je om te kunnen reageren.