Home

Achtergrond 349 x bekeken 2 reacties

Droogte brengt gewassen West-Canada in gevaar

Aanhoudende droogte veroorzaakt rampzalige problemen voor boeren in West Canada.

De irrigatiesystemen liggen stil, gewassen verpieteren en veehouders moeten water in het land aanvoeren. Dat melden Canadese media.
Volgens de National Post is het grondwaterpeil in 80 tot 90 procent van de provincies Saskatchewan en Alberta naar een historisch dieptepunt gedaald. Negen graafschappen in Alberta hebben de noodtoestand uitgeroepen, en de National Farmers Union vraagt om overheidssteun.

Volgens Ross McKenzie van Alberta’s agrarische bureau kunnen boeren niet veel doen. "In de toekomst zouden boeren wellicht beter gewassen die veel water nodig hebben en gewassen die weinig water nodig hebben, zoals erwten kunnen afwisselen. Nu roteren tarwe, koolzaad etc."

Canada maakt regelmatig lange perioden van droogte mee op de prairies. De laatste, in het jaar 2002, was minder wijdverspreid en ernstig als de huidige. Naast de gewasschade zijn ook spontane branden een gevaar.

De totale agrarische handel tussen Nederland en Canada was in 2008 112 miljoen euro waard.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Edwin Camps

    Sprong laatst voor een verkoelende duik in het hoofdkanaal voor de beregening, en ondervond dat dit irrigatiesysteem verre van stil stond. Er wordt momenteel extreem hard beregend hier in de omgeving en nagenoeg alle gewassen staan er goed bij. Het "droogland" heeft wel zwaar te leiden onder de droogte.

  • no-profile-image

    michel camps

    Hier in zuid alberta liggen de irrgatie sysytemen zeker niet stil. Er wordt volop beregend en de gewassen onder de beregening staan er ondanks een laat koud voorjaar mooi bij. Inderdaad is het triest in de rest van de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.