Home

Achtergrond

Dramadrang (Columnwedstrijd)

Er zijn woorden waarvan je zou willen dat je die zelf had bedacht. Zo’n woord kwam onlangs zomaar langs, verbonden aan een zin die vervolgens meteen allerlei gedachten bij me opriep.

"Dramadrang in nieuwsloze dagen." Je ziet het voor je, midden in de zomer, in een periode van warm plakkerig weer, waardoor op voorhand iedere creativiteit in de kiem wordt gesmoord. Half Nederland is op vakantie en een groepje overgebleven journalisten op de redactie probeert de krant of de programma’s nog enige nieuwswaarde te geven. Daarbij zijn altijd wel weer een paar nijvere nieuwsmakers die de lethargie willen ontvluchten en zich lekker gaan uitleven. En dat met een energie die je niet voor mogelijk houdt. De koppen in de nieuwsmedia worden al groter en vetter, want het lees- en kijkpubliek dat midzomer nog geboeid wordt, is vluchtig en schaars.

Houdt de ene helft zich vooral bezig met luieren en lummelen, de andere helft heeft wel wat anders aan het hoofd. Neem al de vakantiegangers die verzorgd moeten worden. Daarnaast is er de boerenstand in vele geledingen, die de oogst van het land haalt waardoor we weer verzekerd kunnen zijn van ons dagelijks voedselpakket.

Dramadrang in nieuwsloze dagen. Als ik het nog een paar keer zeg, wordt het een gewone zin. Maar als dadendrang ontspoort tot dramadrang komt de beeldvorming van de onderwerpen vaak in een onwaarschijnlijk daglicht te staan. Incidentele gebeurtenissen worden uitvergroot tot rampen van het ergste soort en de waan van de dag viert hoogtij.

Hagel vernielt de oogst. Hitte teistert de gewassen. Regen en kou ramp voor strandtoerisme. Doorwas in aardappels. Veel te grote oogst van peren. Bloembollen niet te betalen door kleine oogst. Melkprijs schiet de pan uit, et cetera. Kortom, u zult begrijpen dat ik weer toe ben aan een ander bijzonder woord.

Deze column is geschreven door Klaas Burger uit Andijk

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.