Home

Achtergrond 188 x bekeken

Doorbraak in België

Harde acties van boeren, gericht op met name supermarkten, lonen. Die conclusie lijkt gerechtvaardigd nu na Frankrijk en Duitsland ook België met geld over de brug komt om distributiecentra blokkerende melkveehouders tegemoet te komen.

Toch is het Belgische akkoord een echte doorbraak. Waar de Duitse en Franse overheid over de brug kwamen, is dat in België de private sector. Supermarkten stoppen voor elke liter verkochte consumptiemelk (een klein deel van alle melk) 14 cent in een fonds. Dat keert weer uit aan melkveehouders, zo’n 2 cent per liter melk. Daarmee erkennen supermarkten aandeel in de prijsmisère. De Nederlandse supermarkten moeten wel zenuwachtig worden. Toevallig of niet, minister Verburg wierp zich gisteren alvast op als bemiddelaar in een eventueel gesprek tussen de betrokken partijen.

Vraag is of het akkoord standhoudt. Duitse supermarkten beloofden in 2008 iets soortgelijks en waren razendsnel alles 'vergeten'. Mededinging speelt ook mee: het CBL wijst naar de NMa die in 2001 een dergelijk MKZ-fonds verwierp. Sindsdien is echter veel veranderd, ook op het kartelfront waar ondenkbare fusies (FloraHolland, FrieslandCampina) realiteit werden omdat nu op EU-schaal wordt beoordeeld. Over Europa gesproken: Brussel is in de melkcrisis nu echt de regie kwijt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.