Home

Achtergrond 16 reacties

Dode bij stierenloop Pamplona

Bij het roemruchte jaarlijkse festival van San Fermín, beschermheilige van de stad Pamplona, is vandaag bij de stierenloop een dode gevallen.

Het beroemdste onderdeel van het festival is dat stieren over een bepaalde route door de oude stad rennen en daarbij mensen door de straten jagen. Een van de mensen werd vrijdag door een stier in ernstig verwond in de nek. De man overleed korte tijd later aan zijn verwondingen in het Navarra Ziekenhuis van Pamplona.

Drie anderen raakten ernstig gewond bij de stierenloop van de 'Sanfermines van 2009'. Het festival is elk jaar van 6 tot 14 juli. Hoogtepunt is de processie wanneer een beeld van San Fermín wordt rondgedragen door de oude stad.

Het festival is internationaal bekend geworden door de stierenloop, waar soms meer dan een miljoen toeristen op af komen. De laatste keer dat er een dode bij viel, was in 2003.

Nog iedere morgen tot 14 juli worden zes vechtstieren door de straatjes van Pamplona gejaagd. Ze zijn in gezelschap van tamme ossen. De waaghalzen in de straatjes mogen geen wapens tegen hun gehoornde belagers gebruiken met uitzondering van een opgerolde krant. De dieren worden in de avond door stierenvechters gedood.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  O realist dan ben jij zeker ook zo iemand die denkt dat dieren geen doodsangst kennen? Dieren hebben zeker ook geen gevoel?? Jij mag voorop in de kuip'!!! Kijken of dat ik jou dan zielig ga vinden.

 • no-profile-image

  Bewust aangegaan

  Het is de bedoeling dat dit gevaarlijk is en spannend tegelijk. Daar zit een risico aan. De stier neemt je op de horens. Dat is gebeurd met de trieste afloop. De man moet het met zijn leven bekopen.
  Voor deze stier was vantevoren al zijn lot bepaald. De stier eindigt s'avonds zijn leven bij de plaatselijke slager. De dag er na kan je het vlees van de stier kopen. Hoe beter de stier hoe eerder het vlees van deze stier is uitverkocht.
  Man en stier overleven het deze keer beide niet. Dat is onbedoeld, maar wel het jaarlijkse risico van de mannen daar in Pamplona.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  O nu wordt het mij duidelijk realist.Jij verschuilt je achter het feit dat dieren geen menselijke emoties hebben.Gevolg:feitelijkl kunnen agrariers doen wat ze financieel het beste uitkomt !!! Jij vindt je zelf zeker dan wel een ueberdier. Want jij kent wel medelijden.Met je zelf waarschijnlijk.. Ik begin steeds meer te begrijpen waarom zo een partij als de PvdD bestaansrecht heeft.......


  P.S M.Vos...Er zijn inderdaad wel andere activiteiten waar mee je je mannelijkheid kunt bewijzen....

 • no-profile-image

  gert

  Misschien is Marianne ook wel op vakantie in Pamplona,kan ze het met eigen ogen zien

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Kuijpers, dan heb jij nog nooit gezien hoe deze dieren getraind, beter gezegd verpest, wordt om ze zo agressief in de arena te krijgen. Daar komen geen slome duikelaars die passief toekijken. Deze stieren zijn niet meer te vertrouwen.

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Kani Baal, Weet jij het verschil niet eens tussen een Agrariër en een Melkveehouder? We hebben nog geen PVDG(roenten)-provo's hier gehad. Wat doen types zoals jij hier eigenlijk behalve een beetje stoken? Ga buiten spelen joh!

 • no-profile-image

  realist

  Grappig, ik dacht eerder om pvdd stemmers voor de leeuwen te gooien. Kunnen dierenvrienden zelf meemaken of dieren medelijden hebben.
  Dieren vinden nooit iets zielig.

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Ehhh wat hebben melkveehouders eigenlijk met stierenvechters te maken???? Leg me dat eens uit???? Slaan die PVDD-aanhangers dan werkelijk helemaal door? Ze WETEN niet eens hoe het op een gemiddeld melkveebedrijf aan toegaat.

  Van de PVDD mag je niet jagen, maar melkveehouders zijn in hun ogen vogelvrijverkaarden waar je naar hartelust op mag jagen!!!

  Te triest voor woorden.

  PVDD'ERS, GA EENS KOEKNUFFELEN MET DE, IN JULLIE OGEN GROOTSTE VERVUILERS EN TOEKOMSTIGE VERNIETIGERS VAN DE WERELD! En dat noemt zich Partij VOOR de Dieren.....

  Pamplona: ik vind elk jaar verschrikkelijk wat er gebeurt. Dat die mannen zo graag hun mannelijkheid willen bewijzen is hun zaak, dat ze daarbij hun leven kunnen verliezen is het risico wat ze zelf nemen!

  Stierenvechten=Barbaars.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Laat ze van de pvdd maar eens meedoen aan de stierenloop. Komen ze er vanzelf achter dat ze zelf niks snappen van wat er allemaal gebeurt.

 • no-profile-image

  LD

  ga je druk maken om andere dingen kanibaal. de pvdd met thieme voorop wil de dieren gelijk stellen aan de mens. Een dier blijft altijd een dier en die moet je ook behandelen als een dier, een hond die de hele dag in huis zit dat is zeker diervriendelijk! verder is het zo dat bijna alle boeren zo goed mogelijk zorgen voor hun vee, het vee komt op de eerste plaats daarna de rest! daarnaast is het zo dat de pvdd de boer ziet als een lastpak die eigelijk maar van de aardbol moet weg worden gevaagd. Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse melkveehouderij het efficientste werkt en het dierenwelzijn over het algemeen goed is. Dit in tegenstelling tot sommige andere landen. Dat je je nu druk gaat maken over dat stierenrennen in Spanje snap ik ook niet. Die Spanjaarden lachen jullie net, net als ik trouwens haha

  ga toch gewoon aan het werk man!

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Het enigste dat ik hierover kan zeggen is dat de strijd tussen stier en mens "eerlijker" moet. Vroeger (is al een eeuwenoude traditie) kreeg de stier ook daadwerkelijk de kans om als winnaar uit de ring te stappen en werd dan niet gedood maar kreeg de vrijheid.
  Zolang deze "sport" niet verboden wordt ben ik van mening dat de strijd tussen de stier en mens eerlijker moet kunnen verlopen. Stieren niet drogeren of op welke andere manier dan ook de kans op winst verkleinen. Geef de stier een "eerlijke" kans om zijn vrijheid en eer te verdienen en laat ze erna grazen bij een boertje die ze laat slachten als ze rijp zijn voor de slacht. En geef de mens het risico om als verliezer uit de ring gedragen (op brandcar) te worden.

 • no-profile-image

  Evert

  Hoe meer doden hoe liever. Dit kun je in deze tijd niet meet verkopen. Eindelijk nuttig werk voor de PvdD.

 • no-profile-image

  brabander

  Hoe meer gekken er sneuvelen d.m.v. deze middeleeuwse traditie, hoe beter.
  Dat dit land bij de "beschaafde" EU behoort!

 • no-profile-image

  realist

  Dieren vinden niks zielig, en hebben ook geen medelijden.
  Natuurlijk kennen ze pijn en doodsangst, maar dat is iets heel anders dan zielig en medelijden.
  Graag goed lezen.
  Aan menselijke emoties hebben dieren geen boodschap.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Zo iets moeten ze in Nederland ook gaan doen. Alleen moeten we dan alle melkveehoudende PvdD haters in de kuip loslaten!!! Dan al de stieren loslaten die nu met velen op in een klein hokkie gepropt zitten en nooit van hun leven buiten zijn geweest...... Zien we toch nog een keer iets aardigs in de kuip.

 • no-profile-image

  realist

  Inderdaad, dieren kennen geen menselijke emoties. Zielig vinden en medelijden en spijt, dat kennen dieren niet. Dat is geen mening, dat is nu eenmaal zo. Overleven op instinct, dat kan een dier veel en veel beter dan de verwende westerse mens.
  Ik vind ook dat je niet moet sollen met dieren. Maar er zijn zeker 6 miljard mensen die graag vlees eten, en niet iedereen houdt er van om zelf dieren te houden en te slachten. Daarom zijn er mensen die meerdere dieren houden dan hij zelf op kan eten. En zijn er grote slachterijen. Maar dat is de vooruitgang. Geef niet de schuld aan de boeren.
  Zonder boeren geen eten. Mensen kunnen nu eenmaal geen gras verteren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.