Home

Achtergrond

Dierenoverlast maakt einde aan Urker gewoonte

De gemeente Urk roept inwoners op te stoppen met een oude Urker gewoonte: het dumpen van etensresten op straat.

De dieren die op de kliekjes afkomen, zorgen voor overlast. Dat zei een woordvoerder van de gemeente vandaag. Veel Urkers voeren de restanten van hun maaltijden, op Urk 'de kost' genoemd, na het middageten aan de vogels. De gewoonte is volgens de gemeente goedbedoeld, maar 's zomers totaal onnodig.

"Er komen regelmatig klachten binnen over overlast die door de vogels wordt veroorzaakt'', aldus de gemeente. De bewoners van het voormalige eiland hebben last van de poep van eenden, meeuwen en kraaien op Urk. De vogels bezoeken Urk steeds vaker, omdat ze daar zo gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. Ook ongedierte, zoals ratten en muizen, neemt in aantal toe door het oude gebruik en het werkt botulisme in de hand.

De gemeente adviseert haar bewoners niet alleen te stoppen met voeren, maar ook om de huisvuilcontainers goed af te sluiten en zo laat mogelijk aan de straat te zetten. Verder is het advies om platte daken te voorzien van draad of gaas, onnodige uitsteeksels op daken te verwijderen en openingen in daken te dichten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.