Home

Achtergrond

Dierenartsen positief over berengeurvaccin

Dierenartsen zijn positief over het berengeurvaccin Improvac. Ze zien het vaccin als een goed alternatief voor castratie, al dan niet tijdelijk.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen (KNMvD) spreekt van een tussenoplossing. "Het wint het zeker van castratie", stelt een woordvoerder. "Toch willen we uiteindelijk helemaal stoppen met castratie in welke vorm dan ook. Het blijft een ingreep in de integriteit van het dier." Hij denkt dat de enige blokkade op dit moment de marktacceptatie is.

Het onlangs goedgekeurde vaccin wordt in Nederland niet gebruikt omdat slachterijen het vlees van behandelde varkens niet willen afnemen. Dit tot spijt van verschillende dierenartsen die spreken van een gemiste kans als de situatie niet verandert.

De ondervraagde artsen zijn unaniem over de voordelen van een vaccin. "Het is natuurlijk goed vanuit welzijnsoogpunt, omdat de ingreep vervalt. Verdoving is wat dat betreft een zwaktebod", vindt veearts Frans Dirven van dierenartsenpraktijk Lintjeshof in Nederweert in Limburg. "Bovendien heb je de voordelen van de berenmesterij."

Gunstigere voederconversie

Beren hebben een veel gunstigere voederconversie, benadrukken ook zelfstandig adviseur Hans Verhoeven en Frans Loomans van de dierenartsencombinatie Aadal in Heeswijk-Dinther in Brabant.

De veeartsen krijgen veel vragen uit de sector. "Varkenshouders willen morgen met Improvac beginnen, als de afzet maar gegarandeerd is", denkt Loomans. De weerstand die in de markt heerst betitelen de dierenartsen als angst voor het onbekende. "Het is geen hormoon. Het is een vaccin, met een wachttijd van nul dagen", benadrukt Verhoeven.

Hij heeft goede ervaringen met Improvac, wat ook de uitval verlaagt omdat bijvoorbeeld streptokokken-infecties gestimuleerd worden door een ingreep als castratie. Niet alle dierenartsen delen het standpunt van de KNMvD. "Als er geen goede markt voor berenvlees komt lijkt Improvac me een goede permanente oplossing", aldus Loomans.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.