Home

Achtergrond

'Deskundige in IBR-zaak is niet onpartijdig'

De Belgische hoogleraar Aart de Kruif is niet onpartijdig.

Daarnaast wordt zijn faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit van Gent gesponsord door farmaceut Bayer. Dat zegt advocaat Hans de Boer die twee gedupeerde veehouders in de al jaren slepende IBR-zaak begeleidt. De Boer vindt het onbegrijpelijk dat de rechtbank De Kruif heeft aangesteld als deskundige. Volgens het vonnis is de hoogleraar voorgedragen door Bayer. De Boer zou volgens het vonnis niemand hebben voorgedragen.

"Bayer heeft De Kruif niet voorgedragen als deskundige", stelt De Boer. "In een eerder vonnis is vastgesteld dat van te voren overleg plaats dient te vinden over de voordracht van mogelijke deskundigen. Dat is niet gebeurd", zegt hij. "Bayer wilde helemaal niet dat er een deskundige zou worden aangesteld."

De Boer heeft geen namen van deskundigen, maar vier namen van universiteiten ingediend. Hiervan is in het vonnis niets terug te vinden.
Hij vraagt zich af hoe de rechtbank tot dit vonnis is gekomen, en heeft inmiddels protest aangetekend om te voorkomen dat De Kruif daadwerkelijk als deskundige wordt geraadpleegd.

Hij kan moeilijk inschatten of de rechtbank zich iets van zijn protest zal aantrekken. Mocht de rechtbank niet reageren dan gaat hij alsnog in hoger beroep bij het gerechtshof. Hoogleraar Aart de Kruif erkent in het verleden al betrokken te zijn geweest bij de IBR-zaak. "Ik ben een keer benaderd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en een aantal keer door de rechtbank", vertelt hij.

Hij heeft in het verleden naar eigen zeggen nooit contact gehad met Bayer. Hij bevestigt dat het bedrijf inderdaad één van de sponsors is van zijn faculteit, maar dat is volgens hem niet anders dan bij andere universiteiten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.