Home

Achtergrond 251 x bekeken

Denen tegen steun voor stoppers

De Deense zuivelorgani­satie Mejeriforeningen eist van de Europese Commissie dat zij geen quotakortingen of andere marktinterventies toelaat.

De De­nen zijn ook tegen een subsidie voor melkveehouders die willen stoppen. In een vertrouwelijk zuivelrap­port, dat vorige week is uitgelekt, komt de Commissie met het idee om stoppers te steunen. Ook zou Brussel individuele steun door de lidstaten door de vingers willen zien. Morgen presenteert de Com­missie het rapport over de zuivel­markt. De Europese Commissie is naar de idee van Mejeriforeningen dui­delijk minder koersvast dan zij voorgeeft te zijn. ”Het voorstel om bij wijze van noodmaatregel de afzonderlijke lidstaten de ruimte te geven voor het verlenen van nationale steun ter waarde van maximaal 15.000 euro wijst daar­op. Dat is niet goed voor de solida­riteit van het gemeenschappelijk Europese landbouwbeleid en zou niet moeten”, aldus Mejerifor­eningen.

De Deense zuivelorganisatie vindt dat de Europese melkvee­houders zullen moeten wennen aan schommelende prijzen en zich moeten voorbereiden op een zuivelmarkt die volop in bewe­ging is. Landbouwcommissaris Mari­ann Fisher Boel moet op haar beurt de ogen strak gericht hou­den op de lange-termijndoelstel­lingen en zich daarbij niet van de wijs te laten brengen door korte­termijnbewegingen in de markt. ”Dat is van vitaal belang”, aldus de Denen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.