Home

Achtergrond 743 x bekeken 55 reacties

DDB bepleit Canadees model voor melkprijs

De Dutch Dairymen Board (DDB) pleit voor een Canadees model waarbij boeren nooit minder dan de kostprijs voor hun melk ontvangen.

Dat zegt voorzitter Sieta van Keimpema. Blijvend herstel op de wereldmarkt kunnen melkveehouders volgens haar beter vergeten.

In het eerste ketenoverleg zijn een serie onderwerpen naar de achtergrond gedrongen. LTO Nederland wilde ook praten over maatregelen die exportkredietverzekeringen voor moeilijke bestemmingen makkelijker maken. De organisatie blijft deze koers varen, maar uiteindelijk is het overleg nu vooral toegespitst op het verbeteren van de melkprijs.
Over hoe die melkprijs gestuwd kan worden bestaat nog onenigheid.

Minimumprijs

De DDB ziet het meeste in een Canadees model. In Canada betalen fabrieken al sinds 1969 via een kostprijsanalyse een minimumprijs. Canadese boeren kregen begin dit jaar dan ook nog 6 cent extra. De wereldhandelsorganisatie dwingt Canada tegelijk niet onder de kostprijs te exporteren.

Volgens Van Keimpema is re­gionalisering van de productie de beste oplossing voor iedereen. ”We kunnen ons wel richten op de export, maar de landen waar de groei van de consumptie nog doorzet zijn zelf ook steeds meer gaan produceren. Tegen hun kostprijs kunnen we en willen we niet opboksen.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkvee

  nee hoor niet tegen aan trappen maar bedanken en we zeggen niet dat ddb geweldig is maar heeft nu een punt en volgens mij word je boos dat moet niet en er zijn ook een paar kleine cooperaties die het nog best doen veeel beter da friesland campina en ik stop met lto afzeiken maar ik zou een heel verhaal kunnen opnoemen wat lto niet goed doet of niet doet maar niet iedereen denkt het zelfde hoeft ook niet maar we mogen toch onze mening zeggen ?maar direct schelden dat doen mensen die het niet kunnen winnen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heel gemakkelijk Paul; emotie en status binnen de sector, en vergeet niet de invloed van adviseurs, banken en de media. Dit hele quotumcircus heeft iedereen veel geld opgeleverd behalve de producent. Je hoort uit deze hoek ook weinig meer. Vroeger was het aantal hectaren en koeien een graadmeter voor status, nadien het melkquotum. Daarom zie je ook dat de melkprijs weinig tot geen invloed heeft op de melkquotumprijs, sterker nog; bij lage melkprijzen was de quotumprijs torenhoog. Psychologisch gezien begrijpelijk, bij lage prijzen wil men meer omzet draaien om de kasstroom positief te beïnvloeden. Dit alles heeft inmiddels geleid tot de huidige situatie, op veel bedrijven hoge schulden met een lage solvabiliteit als aan quotum geen waarde meer wordt toegekend. En nu wil met name deze groep terug naar de schijnzekerheid die quotering heet. Vandaar de roep om behoud van quotering. Voor het gemak vergeet men even dat nog geen twee jaar geleden de meerderheid van de Nederlandse melkveehouders, toen de prijzen ook slecht waren, duidelijk waren in hun opvatting. Quotumkosten zijn de molensteen voor de bedrijven van de toekomst. Jammer genoeg is deze toekomst erg vlug gekomen. Veel te vlug, vandaar dat quotering momenteel als laatste strohalm wordt gezien.

 • no-profile-image

  Boer

  Wie wil er liggen prutsen voor op of onder de kostprijs op de vrije markt als je gewoon een eerlijk inkomen kunt verdienen met de Canadese manier? Verklaar me voor gek maar als alleen anderen kunnen verdienen aan ons harde werk, dan zitten we toch op de verkeerde weg?

 • no-profile-image

  jonge

  Sieta (welbekend van Sieta en de rest van de boevenbende) wil dus regionaliseren.... Als wij melkveehouders alleen willen produceren voor Nederland betekend het dus dat we met z'n allen 2/3 van de koeien moeten inleveren.... Tja weer een idee van lek me vestje en van oude boertjes die hun pensioen vanaf 2015 in de grond geboord zien worden.....heeft Sieta ook plannen om haar bedrijf te staken, en dus het quotum nog moet verkopen?

 • no-profile-image

  Student

  Het is toch schandalig hoe egoïstisch die DDB boeren kunnen zijn! Ze vinden het maar al te best wanneer de consument te veel betaald voor de melk zodat zij er van profiteren! Zolang de melkveesector de zwakke bedrijven blijft ondersteunen zal de markt nooit haar werk kunnen doen. Door de crisis zit de melkveehouderij in zwaar weer, maar hoeveel melkveehouders zijn er de afgelopen maanden nu daadwerkelijk failliet gegaan? In geen gezonde markt vallen de slechte ondernemingen er in zware tijden zoals nu tussenuit. Daardoor krimpt de markt tijdelijk waarna de prijs vanzelf aantrekt. Doorgaan met het quotumsysteem is een uitstel van executie. Van uitstel komt afstel, dat blijkt ook wanneer het wordt gekeken hoe het aandeel van Europa op de wereldmarkt is gekrompen sinds de invoering van het quotum!

 • no-profile-image

  Willem

  In Canada betalen de consumenten niet meer voor hun melk waarbij de veehouders wel een eerlijke prijs krijgen.
  Als Europa de quota afschaft kunnen landen die minder produceren dan hun consumptie, hun produktie opschroeven en raakt NL zijn exportmarkten kwijt. Handhaven van de quotering stelt de NL situatie veilig, zlefs wanneer deze niet ideaal is.

 • no-profile-image

  oudere veehouder

  Hallo student je moet in het leven nog ontgroend worden. De lto,ers willen steeds meer quotum uitbreiden en vragen zich niet af waar je met de melk heen moet die er teveel is. De ddb,ers zijn niet egoïstisch maar willen voor iedereen een goede melkprijs in heel Europa. Verder willen ze zoveel produceren dat er nodigis. Breidt de bevolking zich uit dan kan er ook wat meer worden geproduceerd. Of wil jij later als boer wel slaaf van de samenleving worden?

 • no-profile-image

  Tuinder

  Doe dit dan gelijk voor de hele agrarischesector, en niet alleen voor de verwende melkveehouders.Die toch al van premies aan elkaar hangen

 • no-profile-image

  een boerin

  Wat een gekots allemaal.
  Maar voordat je van alles en nog iets gaat roepen.
  Zoek eens op de computer op wat Canadese melkboeren op dit moment ontvangen je lacht je rot maar ongeveer om en om de 50ct dat is toch wat we willen.
  En hoor je op dit moment een Canadese boer klagen ik heb hem nog niet gehoord.
  Alleen de Nederlandse boeren blijven maar grof gezegd ZEIKEN en het is nooit goed.....
  De boeren onder mekaar zijn het zich niet eens wat willen een DDB etc dan nog.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Willem , En wat ben ik toch blij dat de melkveehouders deze maand weer hun melkpremie ontvangen anders was de melk die mijn kinderen drinken onbetaalbaar geworden en door deze premie niet

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Willem weet jij misschien die site waar ik de premie"s en toeslagen terug kan vinden kan ik eens kijken of het wel mee valt met die steun

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het inkomen van Canadese melkveehouders bestaat uit de verkoop van melk , de omzet en aanwas van de veestapel en mischien nog wat voer . Inkomenssteun is met supply mannagement zoals we dat hier hebben onnodig . De melk in de winkel kost ongeveer net zo veel als in de USA waar op dit moment de melkveehouders met bosjes tegelijk failiet gaan . Bij jullie moet de consument betalen voor de melk in de winkel en via belastingsgeld de inkomenssteun aan de boeren . Bij jullie worden de melkveehouders geacht elkaar voor een aalmoes dood te concureren . Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat er een stuk minder bedrijven zullen zijn en dat het inkomen nog even beroerd is . ( zie akkerbouw tuinbouw varkens kippen etc ) . O Ja nog iets . Bij jullie moet alles "duurzaam" , diervriendelijker , milieuvriendelijker en noem maar op . Niets mis mee maar hoe ga je dat doen als je van bovenaf geen "duurzame" melkprijs/inkomen wordt gegund .

 • no-profile-image

  jan

  ja johan hoe gaan ze in holland het zogenaamde teveel aan koeienboeren oplossen? is er wel een teveel aan koeienboeren? ik ben bang dat de organisatie lto en de overheid de kleine boeren keihard en koud gesaneerd laten vallen. verder vinden ze het niet erg dat er nu te veel melk is en er heel veel energie naar de klote gaat. en dat het milieu onnodig belast wordt door het voor onzin te produceren, want de vraag is er niet meer door de crisis. dus gebruik je boeren verstand.

 • no-profile-image

  willem

  Inkomenssteun op graan en oliezaden zorgen ervoor dat kippenvlees, varkensvlees en margarine goedkoop geproduceerd kunnen worden. Hierdoor is rundvlees en roomboter relatief duur en minder aantrekkelijk voor de consument. Inderdaad kunnen varkenshouders hun INDIRECTE inkomenssteun via het goedkopere graan niet op internet vinden. Alles is met elkaar verbonden. Minder inkomenssteun op oliezaden zou veel meer boter doen verkopen en zodoende een deeloplossing van het zuivelprobleem kunenn zijn. Echter door kostprijsverschillen tussen europese telers en argentijnse telers (salaris, sociale lasten, spuitmiddelen, grondprijzen, subsidies, etc) zou europees oliezaad niet meer concurrerend zijn. Misschien moeten we in EUROPA onze keuzes (hoge salarissen, goede sociale voorzieningen, hoge milieueisen, etc) verdedigen in plaats van ze te ondermijnen door vrije importen. Zo lijkt mij de import van 67000 ton boter op dit moment niet erg noodzakelijk, behalve om de botermarkt nog een tijdje slecht te laten blijven zodat enkele industrielen en handelaren nog een goede slag kunnen slaan.

 • no-profile-image

  Bassie

  Belachelijk idee.
  Als akkerbouw zijnde zitten we al jaren achtereen te produceren onder kostprijs.
  En nu zullen de veehouders een minimun prijs garantie krijgen????
  We moeten allemaal werken tegen wereldmarktprijs dus waarom de veehouders niet!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  johan

  Nummer een probleem in NL veel te veel melkboeren met veel te veel koeien. Er zitten in Canada twee soorten emigranten. Degene die emigreerde in de 50tiger jaren begonnen met een koe, Wij waren dus de pioneers en door de tijd kwam het getal tot 50 a 60 koeien genoeg werk en ook genoeg geld,
  De emigranten die kwamen zo'n 10 of 15 jaar geleden en kwamen met verschillende miljoenen die gingen meteen naar de bank en leende al wat ze geleend konden krijgen en die melken allemaal 200 koeien of meer. Verders, om van de eene melkboer te rijden naar de volgende is gewis 10km zoveel zijn er uit gevallen. Canada is een land waar men crops can groeien die je kunt dorsen terwijl NL in feiten geen land is om behoorlijk mais te groeien voor te dorsen daarom is de meeste mais bedoelt voor in te kuilen voor vee-voer.
  Volgen mijn overzicht hebben ze veel te veel grote machines op kleine boerderijen, en er bestaat te veel hebzucht dat het nooit genoeg is. Ik heb wel eens gehoort een boer en een zog hebben nooit genog.

 • no-profile-image

  Hans

  op de volgende site kun je zien wat de importheffingen zijn voor de EU
  http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/cgi-bin/tarsect?ProdLine=00&Type=&Action=1&Lang=NL&SimDate=20090529&YesNo=1&Indent=-1&Flag=1&Test=tarsect&Periodic=0&Download=0&Taric=&taric=Bladeren&Country=----------&Day=29&Month=05&Year=2009
  Zo als het er uit ziet gaat de DOHA ronde gewoon door en verstomd het gewauwel over quotum en canadese systemen.
  Braziliaanse boeren hebben het nog nooit zo goed gehad als nu.
  daar produceren, daar waar de kostprijs het laagst is.

 • no-profile-image

  Graanboer canada

  Student holland jonge jonge wat sta je toch een onzin uit te kramen werkelijk als een kip zonder kop Bestudeer het quota systeem van pluimvee en eieren en melk van canada maar eens en zoek winkelprijzen van deze producties maar eens op en vergelijk ze maar met b.v. usa en west europa dan zal je zien dat hier de consument niet meer betaalt Productie afstemmen op gebruik is DE weg Het gebeurt in een heleboel andere sectoren een voorbeeld dat iedereen kent is de opep vergeet niet dat als je ALLEEN de benzine betaalde waarschijnlijk 30 eurocent koste

 • no-profile-image

  ikke

  dit systeem willen andere mensen ook wel, hoge lonen, en minder werken. Dan maar een paar meter minder kas, of stal.
  Maar hierdoor zal het voedsel voor de consument nooit zo goedkoop mogelijk geproduceert worden, en moet deze uiteindelijk het gelach betalen aan de kassa

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  @Melkboer, blijf maar lekker boer. Onbeperkt melken. tegen de laagste kosten. Niet rekening houden met de melkpremie die weg valt. Niet rekening houden met de mestkosten die omhoog gaan. Niet rekening houden met arbeidskosten voor een onrendabel bedrijf van tussen de 100 en 1000 koeien. Zo kan ik nog wel doorgaan. Maar je hebt het met de kostprijs allang verloren van de emigranten die in één van de buurlanden zitten. Daar is de kostprijs veel lager. En de meesten daar willen ook een canadees systeem. Als ik jou was dan zou ik jou rekensommetje maar op nieuw maken. Maar ik kan je nu al vertellen dat je het niet wint van mijn kostprijs! En ik draai technisch nog niet eens optimaal genoeg naar mijn mening. Dus wat rest in Nederland is pompen en toch verzuipen. Geen redden aan zonder quotum!

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  het canadese systeem werkt hier alleen als men eerst de melkprodutie met ongeveer 80 procent verlaagt

 • no-profile-image

  melkvee

  de ddb doet tenminste iets dat kun je niet van de lto zeggen ik ben ook geen lid van de ddb maar heb wel bedankt voor de lto daar ben ik veel te lang lid van geweest maar dat canadese quotum is een grote kans op een goede en stabiele melkprijs

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Voor het gemak wordt even vergeten dat ook in Canada met name de (potentiële) stoppers het meest profiteren.

  Zie hierover een stuk uit het Agd van
  07 mei 2007 09:38
  "Ook Canada torst juk van melkquotering"  VERGADERBOER - Voorstanders van melkquotering wijzen soms naar Canada. Daar houdt het systeem van productiebeheersing (supply management) de melkprijzen hoog. De meeste boeren steunen het systeem.

  VERGADERBOER - Voorstanders van melkquotering wijzen soms naar Canada. Daar houdt het systeem van productiebeheersing (supply management) de melkprijzen hoog. De meeste boeren steunen het systeem. Ze hebben een goed inkomen door de kunstmatig hoge melkprijzen.
  Dat is de ene kant. De andere kant is het probleem van het steeds duurder wordende melkquotum. In tien jaar die drie maal over de kop. De gevolgen zijn net als in Nederland. Hoge schulden door aankoop melkquotum. Grote problemen bij overname van de bedrijven. Jonge boeren kunnen de financiering niet rond krijgen. Daardoor daalt het aantal boeren fors. Veel geld verdwijnt uit de sector. Stoppende boeren hebben via het melkquotum een riant pensioen.
  Dan de concurrentiepositie. Door de hoge melkprijzen is Canada een duurte-eiland geworden. Export van zuivelproducten is onmogelijk. Import van melk en zuivelproducten uit Amerika vormen een bedreiging.
  Kortom, Canada heeft een probleem met de productiebeheersing. Conservatieve boeren koesteren het systeem. Vooruitstrevende boeren denken meer internationaal en vinden dat de markt zijn werk moet doen. Productiebeheersing zal op den duur onhoudbaar zijn. Canada is dan niet klaar voor de toekomst.
  Het verhaal van de conservatieve Canadese boeren doet me denken aan onze NMV, de club van Sieta van Keimpema en Peter ten Hoeve. Gelukkig vormen die bij ons een minderheid.
  En kunnen wij vooruit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja, goed idee een Europees quotasysteem net als Canada. De Amerikanen lonken ook al naar een dergelijk systeem. Je moet de melkveehouders tegen henzelf beschermen. Nederlandse boeren zijn al helemaal niet te houden, zonder limiet maken ze er een complete veldslag van zodra het quotum er af gaat. Dus wat mij betreft, quotering handhaven, beter voor het inkomen van de boer, en het is ook veel beter voor het milieu.

 • no-profile-image

  Boer

  Ach het geld dat in grond,gebouwen,vee en machines zit is ook mooi voor stoppers.Alleen kunnen die productiemiddelen de melkprijs niet manipuleren in je voordeel.

 • no-profile-image

  Rien Veraart

  Dag allen, prima idee, wellicht ook eens nadenken hoe het in de akkerbouw verder moet, dramatisch prijzen die ver onder de kostprijs zijn er staat toch ergens geschreven dat iedereen recht heeft op een fatsoenlijk inkomen binnen de EEG.

  mvg Rien Veraart

 • no-profile-image

  Willem

  Varkens- en pluimveehouders die melkveehouders regelmatig de les lezen over subsidies etcmoeten eens nadenken waarom hun voer zo goedkoop is. Dankzij de inkomenssteun uitbetaald aan de graanboeren zijn de voerkosten voor varkens en kippen kunstmatig laag. Indirect zijn kippen en varkensboeren zodoende zwaargesubsidieerd. Zij hoeven er alleen geen formulieren voor in te vullen. Waar het om gaat is dat we met z'n allen in hetzelfde bootje zitten. Elkaar aanvallen is energieverspiling en biedt aan onze regeerders de mogelijkheid te doen wat ze willen. Eendracht maakt macht.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Willem uit Canada vergeet een belangrijk punt in Canada worden jullie gesteunt door de regering door alleen eigen binnenlands product teverkopen en het overschot gaat voor export weg. Als het gezins inkomen onder het gezins minimum komt worden jullie ook gesteunt door die zelfde Canadese regering.

 • no-profile-image

  Lie

  Is het werkelijk een belachelijk idee? Zou dit ook verder doorgevoerd kunnen worden voor andere landbouw sectoren? We hebben het hier over ons voedsel, willen we dat op een verantwoorde en vooral veilige manier produceren dan mag de producent daar toch ook een normale boterham mee verdienen?

 • no-profile-image

  ook een

  melkboer . dan heb je niet goed geboerd als je de quotumkosten niet afgelost hebt of je hebt veel te veel gekocht als het systeem werkt en we beuren 50 cent dan hoef je ook geen quotum te kopen dan kun je zelfs met een klein quotum een goed inkomen halen maar veel van jullie tegenstanders willen graag de grootste boer zijn maar als je dat nu niet bent zul je het ook niet worden en dat hoeft ook niet als er maar een goed inkomen uit te halen is en dat lukt met het canada quotum en verhuizen naar canada dat willen we niet

 • no-profile-image

  fryske boer

  Canadees systeem is doodlopende weg.goed voor stoppende boer zoals quotering hier laatste 20 jaar was.melkveehouder duitsland kan wel anders beweren maar zonder quotum kosten kunnen wij hier echt wel concureren.klimaat is in ned optimaal voor melkvee,op het moment hebben wij voerkosten van 1,8 cent verder gras en nog eens gras . 150 melkkoeien 1.2 vak en er kunnen zo nog 50 koeien bij.50 cent voor melk zou leuk zijn maar is geen realistische kostprijs.

 • no-profile-image

  geert

  DDB bestaat volgens mij alleen uit boeren die aan het afbouwen zijn want ze zijn wel erg druk met het in de benen houden van een quotering.Sieta houdt die stumpers een worst voor, nu weer het Canadese model.
  Mensen wordt wakker, daar zijn wij Hollanders heel slecht mee af want wij zijn een exportland bij uitstek.

 • no-profile-image

  Kostprijs

  Als de melkprijs 0,50 ct wordt dan wil ik wel 20 % van mijn quotum inleveren. Goed systeem. Daar kan niemand op tegen zijn.

 • no-profile-image

  meine de lange

  aan al de reacties die hier staan lees ik veel onbegrip voor het ca qota systeem het qota systeem werkt als volgt de provinsiaale board houd all de qouta
  deze wordt 1maal per maand verhandeld voor digene die hun qouta niet vol melken of teveel melken de zgn qouta exeens men heeft hier een zgn dag qouta in kg boteryet men bied dus op kg botervet [1kg bv staat voor ong 10000 liter] de board is eigenaar van al de prof qouta en kan daarmee corigeren naar gelang de markt behoefte de producenten verkopen de melk direct aan de board die deze weer door verkoopt aan de melkfabrieken deboard is hier dus een heel sterke speler in het maktveld de board wodt gekozen uit en door de boeren deprof board is hier degene die de melkprys bepaald maw een heel goed sisteem

 • no-profile-image

  W Geverink

  Canada heeft heel bewust de Amerikanen en de andere zuivelexporterende landen op de wereldmarkt niet voor de voeten gelopen toen de prijs hoog was . Dat was een slimme zet want Canada hoeft zich daarom nu ook niet te laten gebruiken als dumping ground voor melkproducten waar waar de wereldmarkt geen raad mee weet . Hier in Canada is de melkprijs omdat er geen overschotten zijn altijd goed . Op de wereldmarkt sla je nu en dan een slaatje maar meestal niet . Afgelopen week werd in The Western Producer door Art Pruim , een tweede generatie emigrant die 400 koeien melkt de volgende opmerking gemaakt . We at least know we'r getting a consistent paycheque . Its not going up and down with the markets . Art said open markets for dairy in other parts of the world have not benefitted farmers - only retailers and processors . The one who wins is in the middle and is making all the money . He said ( in Canada ) consumers receive a good product at a good price and dairyfarmers receive a fair return for their investment and work . De afgelopen jaren zijn vanuit canada veel boeren naar de states gegaan omdat ze daar met hun kapitaal veel meer koeien konden melken Of ze ook meer verdienen weet ik niet .

 • no-profile-image

  stammie

  Ben benieuwd wat het quotum met zo'n systeem in nederland gaat kosten. Ik denk dat dan weer de helft van de melkveehouders niet wat kan verdienen en de andere helft wel. Wel een mooi systeem voor stoppers, dat zeker.

 • no-profile-image

  hoop

  3 x

  Nu niet dan niet en nooit niet
  Zal het lukken de melkprijs boven het mondiale niveau te krijgen maar als jullie er in willen geloven ga je gang en ga ook vooral naar de efteling daar doen ze in sprookjes
  Leer eerst maar eens wat werken is tegen kostprijs en leer eens om te gaan met geld want dat kunnen er heeel veel niet

 • no-profile-image

  John

  De melkveehouders hebben het hier heel goed en klagen niet, ik kan me best wel voorstellen dat sommige Nederlandse melkveehouders een beetje jaloers zijn!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Boerinneke oirschot Het klopt dat Canada haar melkveehouders niet voor de leeuwen gooid . Al meer dan veertig jaar werkt supply mannagement tot ieders tevredenheid . Oeps verspreek ik me , moet zijn bijna ieders tevredenheid . Soms heb je van die koekjesbakkers en andere industrielen (multinationals) die gefrustreerd zijn dat ze hier in Canada de melkveehouders niet uit kunnen knijpen . Canada produceerd voor de eigen binnenlandse markt maar exporteerd niets en importeerd niets . Er zijn vangnetten voor als het een keer wat minder gaat en daarvan wordt gebruik gemaakt door vooral de varkenshouderij die al drie jaar flink verlies draaid . De melkveehouderij maakt daar nauwelijks gebruik van , ja mischien bij een ramp of zo . De melkprijs is in ieder geval altijd goed . Terugkomend op de Canadese varkenshouderij . Canada was tot een paar jaar terug de grootste exporteur van varkensvlees in de wereld . Daar koop je wat voor als de producenten het jaren achtereen voor ver onder de kostprijs moeten doen . Intussen zijn er veel gestopt of failiet gegaan . Op dit moment zit canada net boven de zelfvoorzieningsgraad en er gaan geruchten rond dat de regering mischien binnenkort het slot er op gooid . Met andere woorden Supply management voor de varkenshouderij . Ik denk niet dat daar deze keer veel weerstand voor is . Het slaat toch ook nergens op dat de consument door de vrije markt iedere karbonade twee keer moet betalen . Allereerst voor de karbonade en dan ook nog geld ophoesten zodat de producent ervan niet failiet gaat . Dat is toch ook zo krom als het maar kan? En Bassie de melkveehouders hoeven geen minimum garantieprijs . Dat werkt overschotten in de hand . Wat Jullie melkveehouderij nodig heeft is bescherming binnen de EU en dat het huidige quotum iets wordt gekrompen zodat de productie kan worden aangepast aan de vraag waardoor de prijs weer aan kan trekken .

 • no-profile-image

  Els

  Veel mensen zijn vóór het Canadese systeem. Maar LTO houdt dit tegen. Daaruit blijkt meteen dat zij andere belangen hebben dan een faire melkprijs voor melkveehouders. Ronduit triest te noemen. Maar goed, voor LTO is dit net zo goed ''het begin van het einde''!

 • no-profile-image

  melkboer

  Als die DDB-leden nou vinden dat Canada een ideaal systeem heeft wat let hen dan om daar naar toe te emigreren?
  Heb je gelijk weer een hoog aandeel quotumkosten in je kostprijs en de rest van je kosten staan ook voor het hele jaar vast, oftewel vaste armoede wat we hier ook jarenlang hebben gehad.
  Heel misschien kun je daar af en toe nog een paar leuke vaarzen exporteren naar de VS als de markt daar weer aantrekt.
  Dat is gelijk dan u enige bron van variabele inkomsten waar u van op vakantie kunt.
  Nu mijn kritiek op het DDB-plan waarom het niet zal werken, De rest van de EU-landen zullen tegen jullie Sieta roepen: KRIMPEN jullie Hollanders maar met de helft in want jullie exporteren zoveel terwijl wij Italianen enzo niet eens zelfvoorziendend zijn.
  En hup daar gaan onze quotumkosten weer toch!!
  Mensen ga eens rekenen, als ik mijn quotumkosten niet meetel dan ligt mijn kostprijs dichtbij de huidige gemiddelde melkprijs!!
  En ook mijn bedrijf is voor een groot gedeelte van de Rabobank
  Er komt ook weer een betere tijd na deze barre melkprijs en ook de kostprijs is gezakt bij u toch ook?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, waarom wordt er betaald voor melkquotum?Volgens mij gewoon omdat er dan meer verdiend kan worden en de boeren betalen of zetten de quotumprijs zelf. Bij een periode van lagere melkprijzen zal dit zich vanzelf corrigeren. Loslaten van quotum en produceren voor wereldmarktprijs kent een fikse sanering en naar mijn mening geen enkele garantie voor een acceptabel inkomen. Het Canadese model op Europese leest biedt meer boeren een bestaan. Onbeperkt groeien en produceren zonder dat men een kostendekkende prijs kan bedingen lost niets op.

 • no-profile-image

  pete

  @melkboer uit overijssel, alle boeren hier in canada zijn jaloers op de melkveehouders en pluimveehouders. Zij hebben quotum en een heel goed inkomen. Als er bij hun niets fout gaat weten ze aan het begin van het jaar al wat ze aan het eind over houden. De rest zou wel willen dat ze in dezelfde positie zaten ondanks de hoge quotum kosten. Produceren voor de wereldmarkt betekent altijd produceren voor de laagste opbrenstprijs. En dat hou je alleen vol als je de laagste kostprijs hebt. Als je bijna al je grondstoffen aan moet voeren en salarissen zijn een van de hoogste in de wereld zit je niet in een gunstige situatie en ben je het beste gebaat bij een goed quotum systeem voor de binnenlandse markt.

 • no-profile-image

  koeman

  "Volgens Van Keimpema is re­gionalisering van de productie de beste oplossing voor iedereen" , dat betekent dus dat NL zijn verantwoording moet nemen en met zijn 60 a 70 % export de melkprijs bederft voor de ander EU landen.... dus 2/3 van de melkveehouders in NL heeft geen toekomst als het aan Keimpema ligt. De andere EU landen zullen de bal keihard terugspelen als NL begint over 'regionalisering', ieder produceert datgene wat er geconsumeerd wordt in de betreffende lidstaat.

 • no-profile-image

  Erwin

  Men wil toch graag voor een vrije markt produceren, lekker net zoveel als je zelf wil.
  Voor een Canadees model ga je toch lekker in Canada boeren.
  Altijd gemolken met steun uit Brussel, nu is het even wat minder" financiele reserve opbouwen hebben ze nooit gedaan", en gelijk zijn de rapen gaar en kunnen ze de toko niet meer draaiende houden.

 • no-profile-image

  geert

  Das nou echt iets voor losers, als ze het niet winnen kunnen op feiten dan gaan ze maar tegen LTO aan trappen! Noem mij eens een ander punt waar DDB zich druk om maakt behalve de melkprijs?
  LTO staat voor veel meer als alleen de melkprijs welke hoe dan ook door de markt bepaald wordt!
  Vorig jaar riep de DDB dat grote coöperaties een voorbeeld konden nemen aan kleine spelers in de markt zoals VanBakel DOC etc nou we hebben gezien waar dat toe geleid heeft maar daar praat Sieta niet meer over!

 • no-profile-image

  rekenmachine

  zeg geert uit overijsel ge zijt zeker zonne jaknikker in het lto bestuur. wanneer zulde ge eens wakker worden. zeker pas als de deurwaarder komt. helaas is het dan voor jou en velen te laat.

 • no-profile-image

  Willem

  In hoeverre heeft een boer voeling met de markt. Hij heeft alleen indirect en met veel vertraging kennis van overproductie of tekorten. Daarbij hebben de volgende schakels in de keten er belang bij, verkeerde informatie te geven. Je bent als melkveehouder altijd de zwakste schakel in de keten. Vele duizenden éénlingen tegen een grote fabriekant die deze éénlingen heel goed tegen elkaar uit weet te spelen. Produktiebeheersing in handen van de veehouders is de beste garantie voor een sterke onderhandelingspositie in prijsonderhandelingen. In Frankrijk wordt het quotum beheerd zonder grote kosten voor de boeren. Misschien wel een inspiratiebron, alhoewel dat systeem natuurlijk ook niet ideaal is.

 • no-profile-image

  Ben

  Het ontbreekt DDB volledig aan visie. Vandaag is het a en morgen b. Ze roepen maar wat, uit onvrede en pure machteloosheid. Onbegrijpelijk dat er nog boeren zijn die in die rebellenclub geloven.

 • no-profile-image

  boer

  Ze hebben groot gelijk, we zijn nu de slaaf van de samenleving

 • no-profile-image

  melkboer

  Laat me niet lachen melkveehouder, als ik mijn quotumkosten al afgelost had dan zou dat betekenen dat ik de laatste 8 jaar niets gekocht had. Nou dat betekent voor een gemiddelde melkveehouder dat hij gestopt is met ondernemen.
  U wilt terug naar vroeger of u wilt van de landbouw een sociale werkplaats maken.
  En als jij dan 50 cent beurd voor je melk dan beur ik het ook en dan zal ik ook proberen te groeien en dus jou proberen over te nemen.

  Ook in Canada weten ze dat het systeem daar met één politieke pennenstreek om zeep kan worden geholpen.

 • no-profile-image

  export je zelf

  Canadees systeem zal niet werken in nederland , te veel export plus andere landen die goedkoper kunnen produceren.

 • no-profile-image

  wim

  He Ben lekker tegen de ddb aanschoppen?Wat denk jij dan wat we moeten doen . 20 cent krijgen voor de melk en zien wie het vol houdt . Ik ben het ook niet altijd eens met de ddb club .Maar van de lto wordt je ook niet beter ???? Waarom zitten de veehouders elkaar altijd in de haren . Waarom geen vuist met zijn allen ?

 • no-profile-image

  Ben toch zeker

  Laat mij dan maar een zwakke ondernemer zijn, (volgens de varkens en kippenboeren), maar ik vind dit een geweldig idee. Waarom altijd bungelen tegen de rand, als je het gewoon goed kunt hebben. Varkens en kippenboeren hebben zitten in een niet te benijden positie, altijd blijven bestaan, bij de gratie van de bank. Ze houden zich groot, maar weten maar al te goed, hoe beroerd hun positie is, vandaar ook alle felle reacties. Het Canadees systeem, is een prachtig systeem, dat voor iedereen goed is, behalve de retail. Maar laten die nu net héél veel macht hebben in Brussel.

 • no-profile-image

  koeman

  vraag me trouwens af of de quotumkosten ook meegenomen worden in de kostprijs die berekent wordt en waarop de melkprijs gebaseerd is!?

Laad alle reacties (51)

Of registreer je om te kunnen reageren.