Home

Achtergrond

D1 neemt BP activiteiten jatropha over

D1 neemt het aandeel dat oliemaatschappij BP heeft in een joint-venture voor de productie van jatropha over.

Daarmee krijgt de Britse firma een kwart van het wereldwijde areaal jatropha alleen in handen. Het bedrijf zegt zelf ondanks de crisis zwarte cijfers te schrijven.

Het Britse bedrijf stelt dat de joint-venture 8,7 miljoen euro (7,6 miljoen pond) waard is. Begin juni had de gezamenlijke joint-venture belangen in circa 220.000 hectare jatropha in Afrika, India en Zuidoost-Azië. De oliehoudende plant wordt verwerkt tot biodiesel dat voor bijna 100 procent lokaal wordt gebruikt.

Dat is ongeveer 25 procent van het totale areaal jatropha wereldwijd. Op 23 juni deelde D1 mee dat het in gesprek is met BP over het beëindigen van de joint-venture. D1 had zelf een divisie voor de ontwikkeling van technologie en daarnaast samen met BP een productiebedrijf.

De consumptie van jatropha loopt stroef. In Europa, Japan en de VS is het gewas voor bijmenging niet competitief met lokale biodiesel en bio-ethanol. Lokaal wordt jatropha vooral gebruikt door overheden en non-gouvernementele organisaties.

D1 maakte ook bekend een Canadese firma, Bedford Biofuels, de komende vijf jaar te voorzien van technologische kennis. Bedford Biofuels heeft plantages in Kenia en Zambia. Het voordeel van het gewas is dat het op marginale gronden groeit.

Volgens maatschappelijke organisaties leiden de grootschalige plantages die marktleider D1 opzet tot misstanden in de lokale bevolking. Het Nederlandse Diligent Energy Systems koopt daarom geen plantages maar laat lokale boeren op contract telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.