Home

Achtergrond

Constructies in bouw soms levensgevaarlijk

Constructiefouten in de bouw komen nog regelmatig voor. Bij een inventarisatie in de Nederlandse bouw zijn in een half jaar tijd 82 constructiefouten vastgesteld.

Werknemers uit de bouw hebben die anoniem gemeld bij abcmeldpunt.nl.
Dat blijkt uit een TNO-onderzoek, waarover RTL Nieuws zaterdag berichtte. De fouten waren zo ernstig dat de veiligheid in het geding kwam. Soms ontstonden grote scheuren of stortte de constructie in. De afwijkingen kwamen voor in winkelcentra, parkeergarages, kantoren, woningen en scholen.

Van de 82 gebreken kwamen er 71 aan het licht, voordat er schade ontstond. Elf keer zijn de fouten ontdekt, toen er scheuren zichtbaar werden of de constructie bezweek. Ongeveer de helft van de 82 bouwfouten is al tijdens het ontwerp gemaakt, de rest tijdens de bouw zelf.

"Wat vaak voorkomt zijn funderingen die te zwak zijn om het gebouw te dragen of funderingen die zo worden gemaakt dat naastgelegen panden verzakken. Ook zijn vloeren vaak te zwak, zegt TNO-onderzoeker Paul Waarts. Onvoldoende kennis van de krachten die op een constructie inwerken, en miscommunicatie bij de bouw zijn de belangrijkste oorzaken van de fouten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.