Home

Achtergrond 13 reacties

Cogeca-voorman geeft Friesland-Campina gelijk

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft gelijk dat ze individuele leden niet financieel wil steunen.

Dat zegt Gert van Dijk, voorzitter van Copa Cogeca, de overkoepelende organisatie van agrarische coöperaties in de Europese Unie. "Je moet een coöperatie strak regisseren."

Van Dijk was jarenlang directeur van de Nationale Coöperatieve Raad. "Volgens mij is het voor een coöperatie het beste om zich strak aan zijn opdracht te houden", zegt Van Dijk. "De kern van deze opdracht bestaat uit het dichterbij brengen van de markt en producten met de meest toegevoegde waarde te vermarkten."

Het is volgens Van Dijk binnen een coöperatie niet de bedoeling dat de ene groep de andere gaat helpen. "Daar kom je nooit goed uit, het gaat per slot van rekening om geld van leden." Dat met geld van leden andere leden worden geholpen zou volgens Van Dijk niet mogen, en ook niet kunnen.

De voorzitter vertelt dat meerdere coöperaties in Europa bezig zijn met plannen om leden te helpen. "Het gaat daarbij echter nooit om coöperaties waarbij leden geld op naam hebben staan", vertelt Van Dijk. Als je leden financieel gaat helpen houdt je volgens hem een coöperatie niet overeind. "Het gaat om een zakelijke verhouding."

Ondanks dat de melkveesector zich in Europa in zwaar weer bevindt, is Van Dijk tot nu toe tevreden met hoe coöperaties overeind blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ron

  Kwamtum toeslag is onvermijdelijk! Zeker binnen een cooperatie, ze moet kosten leggen waar de kosten liggen. Dus even redige verdeling van de kosten per kg melk. Doen ze dat niet gaan ze zelf er aan onder door. Maar dat er veel meer dan redelijk is, kan natuurlijk niet. Wat ze beter moeten doen is, de leden beter en eerlijk behandelen. Als ze machtspelletjes gaan spelen over de ruggen van de leden. Velen hebben dit niet door, maar hiervoor moeten ze keihard aangepakt worden. Het is veel gebeurd en het gebeurd nog. Velen zijn daarom blij dat ze weg zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waar is een cooperatie nu nog goed voor, friesland campina ; lage melkprijzen, vion; lage vleesprijzen,greenery ; geeft al jaren de produckten weg tegen afbraakprijzen. De cooperaties zijn hun doel (een redelijk inkomen voor de boer opleveren) compleet voorbij geschoten. Alleen de mensen die bij een cooperatie werken hebben nog profijt van de ondernemingsvorm cooperatie, de boer zeker niet. Misschien goed als boeren, tuinders allemaal samen om tafel gaan zitten om nog meer hun afzet te bundelen en een nieuwe cooperatie op te richtten die wel het belang dient van de landbouw

 • no-profile-image

  Willem Sluys

  N.a.v. de problemen in de agrarische sector, de opmerkingen van enkele kopstukken uit de cooperatieve wereld en een, in mijn beleving, a-sociale opstelling van een vertegenwoordiger uit de retailwereld (in NOVA van 21/7 jl.) wil ik toch enkele opmerkingen kwijt.
  - Het lijkt mij dat de cooperatie de plicht heeft zich tot het uiterste voor haar leden in te spannen in deze crisistijd.
  Daarbij dienen "kopstukken" zich bewust te zijn van de impact van hun uitlatingen richting de onder grote druk staande leden.
  -Er dient een ultieme poging gedaan te worden om het verschil tussen de opbrengstprijs voor melkveehouders en de consumentenprijs te verlagen.
  -Er dient een indringend overleg met de leden gevoerd te worden waarbij de prijsvorming in de keten inzichtelijk gemaakt moet worden en waarbij onderzocht dient te worden in hoeverre er voldoende draagvlak is voor onderlinge ondersteuning (vorming van een noodfonds?)
  - Er dient op korte termijn overleg binnen de agrarische sector incl. de Rabobank plaats te vinden om te komen tot een crisisbeleid voor de gehele sector.
  - Positieve, frequente en open communicatie met de leden dient de dreigende kloof tussen leden en bestuurders van cooperaties te voorkomen. In deze zich snel veranderende tijd dient samenwerking en solidariteit weer echte inhoud te
  krijgen. Cooperatie is, in mijn beleving, niet meer alleen "welbegrepen eigenbelang", maar tevens verantwoordelijkheid voor je mede leden.

 • no-profile-image

  Ton

  Die vraag wil ik ook stellen aan G.Van Dijk! Wat is de toegevoegde waarde van de cooperatie? Met het ledenkapitaal van de boeren moet je in de top draaien en geen middenmoter zijn!! Dan pas voeg je wat toe, daadkracht en respect en eerlijkheid daar draait het leven om! Een cooperatie moet niet de wereld willen regeren, maar goed en eerlijk bedrijf zijn! Dan pas heb je toegevoegde waarde!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dan kan het (met de visie van Dijk in het achterhoofd) ook niet anders of de kwantumtoeslag gaat met onmiddelijke ingang ter ziele. Het kan toch niet zo zijn dat de kleinere leveranciers moeten betalen om de grote binnen te houden.
  Menige verdubbelaar krijgt met de quantumtoeslag bijna de jaarlijkse kosten van een nieuwe stal (3-4 cent /liter) betaald.
  Is dat dan wel zo coöperatief?

 • no-profile-image

  kani Baal

  Fijne collega s onderling.....Het lijkt de glastuinbouw wel. Misschien helemaal niet zo erg om grote melkveehouders uit een coöperatie te zetten. Ze gebruiken deze net zo lang dat ze er zelf beter van worden. Zo niet dan vertrekken ze gewoon. Ze kunnen het dan zelf beter...denken ze.Ze komen op een gegeven moment weer terug en dan is het aan de coöperatie om nee te zeggen. Ik de sierteelt zijn er ook behoorlijk wat telers geweest die dachten dat ze het zelf allemaal wel konden. De veiling als dumpplaats van het gene dat zij zelf niet verkocht konden krijgen. Velen kwamen terug met hangende pootjes...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kleinere melkveehouders krijgen met deze lage melkprijzen heel veel liters melk niet betaald door deze kwantumtoeslag, de opbrengst van deze liters gaat naar de grote jongens. De grote boeren chanteren de coöperatie, de coöperatie chanteert de kleinere boeren. Grote schande !!

 • no-profile-image

  Ria

  Ik denk dat dhr van Dijk van Copa-Cocega de werkelijke opdracht van een cooperatie even voor het gemak uit het oog verliest(misschien om zijn vrienden in de top een hand boven het hoofd te houden???). Want opvallend genoeg noemt dhr van Dijk ''het dichterbij brengen van de markt en producten met de meest toegevoegde waarde te vermarkten als doel''. MAAARRRR het primaire doel van RFC ''is het uitbetalen van de hoogste mogelijke melkprijs aan haar leden''!!! Dus het kan zijn dat RFC er voor moet gaan kiezen minder producten met toegevoegde waarde te vermarkten. Want uiteindelijk is gebleken, dat al het geld wat daar in geinvesteerd is, niet de beloofde meerwaarde genereert. Ook zullen we als leden openheid moeten eisen van de salarissen aan de top en een evenredige koppeling met de uit te betalen prestatieprijs. Ook de reservering van 60 % zal herzien moeten worden!!! Immers uiteindelijk gaat het ook om de continuiteit van onze eigen bedrijven. We hebben lang genoeg zelf de broekriem aan gehaald. Nu is het de beurt aan RFC om op kosten te bezuinigen. Ik heb nog niets gehoord over bezuinigingsplannen bijv. op de CAO, dat is uiteindelijk de grootste kostenpost van de organisatie. Ook de ledenraad zal kritischer moeten worden, want ook zij zullen op hun verantwoordelijkheden aangesproken worden.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dat ze de veehouders financieel niet willen steunen dat wisten we allang. Hier in Duitsland zijn heel leden en leverantsiers bij Campina gaan lopen. Ze dachten die pakken we even in, maar de duitsers zijn niet gek. Ze wilden alleen maar macht en de melk was niet belangrijk vertelden het Campina bestuur. Daarom zijn ze zeker met FF gefuseerd, om verzekerd te zijn van goedkope melk.

 • no-profile-image

  jb

  Hoe zit dat ook alweer met de quatumtoeslag? De ene groep ondersteunt de andere groep, zonder rekening te houden met de werkelijke kosten.

 • no-profile-image

  paul

  De quantumtoeslag ook een vorm van individuele steun aan de grotere melkveehouders, en helemaal niet cooperatief.
  Dit vergroot de finaniële problemen bij de kleinere bedrijven momenteel.

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Wat is tegenwoordig eigenlijk nog de toegevoegde waarde van een cooperatie?

 • no-profile-image

  een van de leden die daarom is opgestapt

  G.Van Dijk heeft toch een onderzoek gedaan waarom leden zijn vertrokken bij de coopertieve melkfabrieken. Waarom hoorden niets terug van zijn bevindingen? De vraag is, heeft hij er iets mee gedaan? Dat raport had volgens mij naar buiten moeten komen, dan hadden zelfs veel bestuurders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Als zeer trouwe leden gaan lopen is er wel iets aan de hand. Dan hadden de bestuurders kunnen zien waarom die leden gingen lopen, dus wat er af gespeelt heeft. Dit gaat nu onder de dekmantel! Dat er goede cooperaties zijn is zeer belangrijk, zo gaat alles kapot. Daarom vindt ik die uitlating van G.v.Dijk niet kunnen! Hij moet die bestuurders is goed bij de haren pakken en goed door elkaar schudden.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.