Home

Achtergrond

Chinese zuivelsector maakt zich opnieuw op voor groei

De Chinese zuivelindustrie maakt zich op voor een nieuwe sprong in de melkconsumptie.

De consumptie stond onder druk vanwege een schandaal met chemisch vervuilde melk maar nu investeren Chinese zuivelaars weer volop.
Volgens de Chinese Associatie voor Zuivelproducenten ligt de consumptie nu op 70 procent van het niveau vóór het melkschandaal. Rond december zal de markt zich hebben hersteld tot 90 procent aldus de organisatie. De prijzen herstellen ook. Onbewerkte melk werd in december gecollecteerd voor 1,6 yuan per kg (16 eurocent). Nu ligt de prijs op gemiddeld 2,6 yuan.

De oorzaak ligt in het verdwijnen van de Sanlu Groep, die al 15 jaar marktleider was in China. Vorig jaar bleek de Sanlu Groep, waar het Nieuw-Zeelandse Fonterra een aandeel in had, het chemische middel melamine toe te voegen aan melkpoeder voor kinderen. Zo konden ze ondervoede koeien toch melken omdat melamine het proteïnegehalte hoger doet lijken. Zeker zes kinderen overleden en meer dan 300.000 kinderen kregen problemen met vooral hun nieren.

De regering stelde een onderzoek in waaruit bleek dat van de in totaal 20.000 collecteurs bijna 20 procent niet voldeed aan de regels.
De faciliteiten van Sanlu zijn overgenomen door Sanyuan Foods dat denkt dat de crisis over is. De onderneming bouwt bij Peking een 65 miljoen euro kostende fabriek met een capaciteit van 12 miljoen melk per jaar. Staatsbedrijf Cofco en het Hopu-fonds steken meer dan een half miljard euro in zuivelbedrijf Mengniu.

Of registreer je om te kunnen reageren.