Home

Achtergrond

China traint beambten voor afhandelen rampen

China gaat veiligheidsbeamten trainen om beter in te kunnen grijpen bij rellen.

Ook moeten deze militairen, agenten en beveiligers efficiënter handelen na natuurrampen, corruptie en andere vormen van sociale onrust. Dat meldden Chinese media vandaag.

De beambten moeten een week naar de school van de communistische partij. Daar leren ze volgens professor Zhu Lijia "noodgevallen beter af te handelen en slecht management te voorkomen''.

Peking vreest sociale onrust, omdat een volksopstand het regime zou kunnen doen instorten. Vooral als natuurrampen, ongelukken en etnische rellen slecht afgehandeld worden door de overheid, laait de woede onder de Chinezen op. Staatspersbureau Xinhua schreef eerder deze week in een commentaar dat het de schuld was van incompetente beambten, dat dit soort situaties in het verleden uit de hand liepen.

Dat gebeurde onder meer na de enorme aardbeving in Sichuan vorig jaar mei waarbij meer dan 80.000 mensen het leven verloren. Toen kwamen veel kinderen om doordat scholen in waren gestort. Naderhand bleek dat lokale functionarissen bezuinigd hadden op de veiligheid tijdens de bouw van de scholen en de winst in hun zak hadden gestoken. Dat leidde tot veel woede onder ouders van omgekomen kinderen.

Ook in de provincies Tibet en Xinjiang kunnen de getrainde beambten worden ingezet. In deze gebieden heerst vaak etnische onrust. Han-Chinezen raken in de clinch met Tibetanen en Oeigoeren, die zich onderdrukt voelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.