Home

Achtergrond 227 x bekeken

'China controleert onvoldoende op uitvoer illegale transgene rijst'

De controle van China op de uitvoer van de illegale transgene rijstsoort Bt63 schiet nog altijd tekort. Dat stelt het FVO, het voedselcontroleorgaan van de Europese Commissie, in een rapport.

Een inspectieteam van het FVO bezocht China eind vorig jaar, om te zien of het land zich houdt aan een besluit van de Commissie uit begin 2008. Brussel eiste destijds strengere maatregelen om de import van de transgene rijst te voorkomen, nadat producten waren onderschept die de transgene rijstsoort bevatten.

Hoewel de controle op papier goed is geregeld, blijkt er in de praktijk nog wel wat te schorten aan de controles, aldus het FVO. De voorschriften voor monstername zijn niet helder, testmethodes laten te wensen over, evenals de instructies voor en kennis bij de betrokken controleurs.

China is gevraagd verder orde op zaken te stellen. Overigens is commerciële teelt van transgene rijst in China verboden. Wel zijn enkele teeltproeven toegestaan. Bt63 is resistent tegen bepaalde plaaginsecten. De EU heeft de rijstsoort niet getest op veiligheid voor mens, dier en milieu.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.