Home

Achtergrond 2 reacties

Cheney, de machtige secondant van Bush

Richard Bruce 'Dick' Cheney (68) was van 2001 tot 2009 de 46e vicepresident onder president George W. Bush. Zijn bijnaam was Darth Vader, de kwade genius van de regering Bush.

Zo zou de Amerikaanse inlichtingendienst CIA op zijn bevel jarenlang informatie over een antiterreurprogramma hebben achtergehouden voor het Amerikaanse parlement. Een profiel:


- Van 1995 tot 2000 leidde Cheney Halliburton, een groot toeleveringsbedrijf voor de olie-industrie. Tijdens zijn latere vicepresidentschap kreeg Halliburton grote overheidscontracten tijdens en na de invasie van Irak.


- Cheney was een groot pleitbezorger van de omstreden invasie in Irak in 2003 na de aanslagen van 11 september 2001. De massavernietigingswapens waar Irak over zou beschikken zijn echter nooit gevonden. Ook de link die Cheney tussen Saddam Hussein en Osama bin Laden legde bleek niet waar.


- Ook op tal van andere beleidsterreinen zou Cheney zijn zin hebben doorgedrukt. Hij werd daarom ook wel de hersens van George W. Bush genoemd, omdat hij feitelijk de touwtjes in handen zou hebben gehad. In de tweede regeerperiode van Bush nam de president meer afstand van zijn machtige secondant.


- De verwijdering werd zichtbaar toen Bush vlak voor zijn vertrek als president weigerde gratie te verlenen aan Lewis 'Scooter' Libby, de voormalige rechterhand van Cheney die is veroordeeld wegens het lekken van de identiteit van CIA-agente Valerie Plame. Cheney zei publiekelijk dat Bush fout zat met zijn beslissing.


- De laatste maanden heeft Cheney zich ontpopt als een groot criticaster van de huidige president Barack Obama. Volgens Cheney zijn de VS kwetsbaarder geworden voor terroristische aanslagen doordat Obama het veiligheidsbeleid van zijn voorganger heeft gewijzigd. Hij doelde daarmee onder meer op omstreden ondervragingstechnieken als waterboarding (gesimuleerde verdrinking). Volgens Omaba is dit een vorm van marteling.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Er is in Amerika nog niks verandert na Watergate met Nixon,nu zijn er allemaal problemen met banken en hypotheken

 • no-profile-image

  keuleniscool

  Bush en consorten hebben in 2 termijnen 10.000 MILJARD dollar over de balk gegooid .
  Middels leugens is de bende Bush de oorlog in Irak begonnen .
  Deze oorlog heeft ca 3.000 miljard gekost .
  Dat is 3 miljoen maal een miljoen dollar .
  Op criminele wijze heeft Bush dit over de balk gegooid .
  En zodoende een wereld crisis veroorzaakt .
  Dit alles onder het mom van massa-vernietigings-wapens , die er NIET waren
  De CIA stond met de mond vol tanden .
  Nu wordt gefluisterd dat de mossad van Israel
  deze spook-verhalen hebben gespuid.
  En zodoende de VS voor het karretje van Israel gespannen …

Of registreer je om te kunnen reageren.