Home

Achtergrond

Chaos op grondwetconferentie Zimbabwe

Een conferentie over de nieuwe grondwet in Zimbabwe is vandaag uitgelopen op een chaos.

Sommige afgevaardigden liepen uit protest de zaal in Harare uit, anderen gooiden met waterflessen. Oproerpolitie moest vechtende afgevaardigden van rivaliserende partijen uit elkaar halen en naar buiten sturen.

Dat berichtte de BBC. De uitbraak onderstreept de spanningen in de eenheidsregering van president Robert Mugabe en premier Morgan Tsvangirai, die eerder dit jaar in het zuidelijke Afrikaanse land tot stand kwam.

De spreker van het Lagerhuis, Lovemore Moyo van Tsvangira's partij MDC, werd tijdens zijn openingstoespraak gestoord door joelende afgevaardigden van de ZANU-PF van Mugabe. Zij zongen revolutionaire liederen en zwaaiden met hun vuisten in de lucht, een traditioneel gebaar van de partij. De conferentie zou aanvankelijk worden geopend door Mugabe.

De afgevaardigden werken aan een nieuwe grondwet, die de oude uit 1979 moet vervangen. MDC wil de rol van het parlement versterken en die van de president verkleinen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.