Home

Achtergrond 230 x bekeken 2 reacties

Centrale banken weten het ook niet meer

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft sinds het begin van de financiële crisis 442 miljard euro ter beschikking gesteld aan commerciële banken.

De ECB deed dit tegen een bijzonder lage rente van 1 procent. Banken zijn echter nog steeds onwillig geld uit te lenen aan middelgrote bedrijven, blijkt uit onderzoek van bureau EIM.

In december 2008 zag het midden- en kleinbedrijf 81 procent van de kredietaanvragen gehonoreerd. Nu is dit nog slechts 54 procent, schrijft de EIM. De oorzaak ligt hem niet in gierigheid, stellen analisten. De ECB stelt in het maandbericht dat de renteverlagingen die vanaf begin mei zijn ingezet de komende maanden effect ressorteren.

Dat moet ook haast wel: de rente werd verlaagd van 4,25 tot 1 procent, een laagterecord voor de bank. De Euribor voor drie maanden daalde deze week verder naar 1,018 procent, maar banken rekenen nog altijd een hoge liquiditeitsopslag. Ze spekken sinds de financiële crisis de eigen kas om sterker te staan.

Voorlopig is het investeringsklimaat dusdanig slecht dat banken het geld van de ECB niet aan het werk zetten. Van de 442 miljard euro hebben commerciële banken alweer meer dan 70 procent teruggeleend aan de ECB tegen 0,25 procent renten. Dat betekent een rendement van min 0,75 procent.

In het Verenigd Koninkrijk klinken gelijke geluiden. De Bank of England hield de rente deze week gelijk op 0,5 procent, het laagste niveau in zijn 315 jarige bestaan. De bank verklaarde bovendien geen extra geld beschikbaar te stellen. Tot nu toe is 145 miljard euro bijgedrukt. Het Britse pond sterling verloor 0,5 procent aan waarde ten opzichte van de euro omdat investeerders denken dat het geld in Engeland eerder zal worden uitgeleend.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maarten

  Wanneer je de economie vlot wil trekken, moet je de ondernemer stimuleren. De banken zijn alleen uit op eigen winst. Door de ondernemer te stimuleren, gaat het geld weer rollen. Dan blijven de arbeiders aan het werk, zodat die weer hun dagelijkse uitgaven doen. Nu blijft het geld van de belastingbetaler "hangen" bij de banken.
  Wat bereiken wij hier met de sloop van oude auto's? De buitenlandse auto industrie lacht zich een breuk. Het was beter geweest om woning renovatie toe te passen. Verlaging van de btw voor de bouw en nijverheid.

 • no-profile-image

  .

  Er is veel aan de hand met de banken.'Goede en sterke bedrijven krijgen ook geen geld meer. Uitbreidingsplannen die mondeling toegezegt waren worden terug getrokken. Relatie beheerders die in de ziekte wet gaan. Directeuren van lokale rabobanken die komen vertellen wat ze van boven opgelegt krijgen en daarbij zeggen dat ze ook alleen loop jongens zijn. Praat met de makelaars vertegenwoordigers van de grotere voerbedrijven of buiten de agrarische sector. Er hangen donkere wolken boven de financiele wereld de komende maanden en mischien nog wel veel langer.

Of registreer je om te kunnen reageren.