Home

Achtergrond 188 x bekeken

Centrale banken vrezen geen inflatie meer

De drie maanden Euribor rente is de afgelopen week voor het eerst onder de 1 procent gedaald.

Met een rente van 0,97 procent ligt de rente 21 procent lager dan in juni. De daling zet waarschijnlijk nog wel even door. In juli vorig jaar lag de rente zelfs ruim 5 maal hoger.

De reden is dat banken in feite in geld zwemmen. Een maand geleden konden banken voor het eerst een voordelige lening met de looptijd van een jaar afsluiten bij de Europese Centrale bank. Vanwege dalende prijzen dreigt volgens economen echter ook het deflatiespook, en ontstaat onzekerheid over het rentebeleid van centrale banken.

Prijzen in de 16 landen die de euro voeren zijn voor het eerst sinds 1996 over 12 maanden gedaald, meldt het Europese bureau voor de
Statistiek. Geld wordt relatief meer waard. De vrees bestaat dat consumenten hun bestedingen nu zullen uitstellen omdat ze verwachten dat de trend doorzet en ze over een jaar meer kunnen kopen voor dezelfde hoeveelheid geld. Bedrijven voelen zich gedwongen de prijzen verder te verlagen om toch de klant over te halen nu aankopen te doen. Carrefour en Tesco doen dat al. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

De Amerikaanse en Europese centrale bank proberen het juiste moment uit te zoeken waarop ze de lage rente weer kunnen verhogen. Doen ze dit echter te snel dan wordt lenen te snel duur omdat er minder geld op de markt komt. De recessie blijft dan. Doen ze dit te laat dan gaan commerciële banken en bedrijven mogelijk weer grote risico’s nemen.

Het moment van renteverhoging is ook van belang voor de wisselkoers en dus export. De verwachting is dat de VS de rente langer laag houdt. Daarom daalt de waarde van de dollar ten opzichte van de euro. Deze week met 1,6 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.