Home

Achtergrond

Cargill-vestigingen leggen werk neer

Werknemers van voedingsmiddelengigant Cargill leggen vanaf morgen op een aantal vestigingen het werk neer als gevolg van de vastgelopen cao-onderhandelingen.

Dat meldt FNV Bondgenoten. Uit protest tegen het laatste cao-eindbod van hun werkgever leggen werknemers vrijdag de fabriek in Amsterdam stil. De Rotterdamse vestiging heeft aangegeven maandag weer in staking te gaan. Bij deze vestiging gingen de werknemers al eerder in staking.

Vakbondsbestuurder Erik de Vries van FNV Bondgenoten: ”Dit is een logische reactie van de mensen op het laatste eindbod van de Cargill-directie. Er is weer een hele dag onderhandeld, maar we zijn geen steek opgeschoten. Cargill draait miljarden winst. Het heeft geen enkel inhoudelijk argument voor zijn minimale bod. Als de directie niet op deze acties reageert, zullen vestigingen voor onbepaalde tijd in staking gaan.”

Het Amerikaanse concern met vestigingen in onder meer Bergen op Zoom, Botlek, Sas van Gent en Amsterdam, bood 1,5 procent loonsverhoging over 2009 en 2010, terwijl de vakbond 3,5 procent eist.

Het voedingsmiddelenbedrijf kondigde onlangs aan 80 van de 320 functies in Bergen op Zoom te willen schrappen. De Vries: ”Cargill doet bij de cao-onderhandelingen een beroep op het onlangs gesloten sociaal akkoord. Dat zegt dat er werkgelegenheidsgaranties geboden moeten worden in ruil voor loonmatiging. Cargill weigert te garanderen dat er in Nederland niet nog meer ontslagen zullen vallen, maar maakt wél aanspraak op de loonmatiging uit dat akkoord. Dat is onacceptabel.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.