Home

Achtergrond 1 reactie

CDA wil hardere aanpak drugs in Uruzgan

Het CDA wil dat de vernietiging van papavervelden in Uruzgan harder wordt aangepakt.

Volgens Kamerlid Maarten Haverkamp van de coalitiepartij moet Nederland de Afghanen aansporen om meer werk van te maken van de aanpak van de teelt van deze planten die de grondstof vormen voor opium.

Haverkamp vraagt zich af waarom dat in naastgelegen provincie Helmand wel kan en in Uruzgan niet. Er is dit jaar maar 70 hectare vernietigd, in 2008 was dat nog 113 hectare en het jaar daarvoor 204. "Ik ben verbaasd,'' zei Haverkamp, ,,en dan druk ik me nog diplomatiek uit. Is het telen van drugs volgens de Afghaanse wet wel verboden?'' Hij wil inkomenssteun voor boeren die overstappen op fruit en een betere vernietiging van drugs.

Coalitiepartij PvdA en oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 zijn het daar niet mee eens. Zij pleiten voor een vrijwillige overstap voor boeren van drugs naar andere gewassen. Volgens SP Kamerlid Harry van Bommel erkende de speciale gezant van de Amerikanen onlangs dat vernietiging contraproductief is en dat die boeren in handen van de Taliban drijft. De Amerikanen richten zich nu juist meer op de aanpak van de handel en richten zich op de alternatieven, stelde de SP'er. Ook de PvdA staat daarachter.

GroenLinks wil weten wat met het fruit uit Uruzgan gebeurt. De partij wil graag krenten uit Uruzgan in Nederlandse supermarkten zien. De PVV vindt dat er gewoon grote vliegtuigen moeten worden ingezet om de papavervelden te vernietigen. Dan kan de minister van Ontwikkelingssamenwerking de boeren beter vijf jaar lang elke dag geld geven. ,,U kunt beter zorgen dat ze niets verbouwen en samen met u waterputten gaan slaan en moskeeën bouwen dan dit door laten gaan'', zei PVV-Kamerlid Hero Brinkman.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Worden de nederlanders niet populair mee Uruzgan,als ze de papavervelden vernielen,dan leggen ze weer bermbommen,waarom maken ze zich niet druk om de hennepkwekerijen in Nederland?Wie zijn eigen tuintje wiedt ,ziet het van een ander niet!! De pot verwijt de ketel,enz.

Of registreer je om te kunnen reageren.