Home

Achtergrond 5 reacties

CBL: supermarkten kunnen melkprijs niet verbeteren

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL) ziet voor de supermarkten niet direct een rol weggelegd bij het verbeteren van de melkprijs. De fabrieken blijven te veel buiten schot.

Dat zegt directeur consumentenzaken Marc Jansen.
Vandaag is het ketenoverleg in de zuivelsector. Dan praten LTO Nederland, Dutch Dairymen Board (DDB), Nederlandse Melkveehoudersbond (NMV), CBL, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Rabobank over de crisis in de sector.

Prijsafspraken

Volgens Jansen mogen supermarkten van de mededingingsautoriteit helemaal geen prijsafspraken maken om boeren te helpen. ”Ik begrijp dat boeren het zwaar hebben. Maar wij opereren zelf ook op een markt en betalen daarom ook in de toekomst gewoon een marktprijs.”
Een oplossing ligt volgens het CBL buiten hun bereik. ”We kunnen zelfs voor uitspraken beboet worden. Tijdens de MKZ-crisis in 2001 wilden we helpen en kregen we de ochtend erop de eerste dreigementen met boetes. Boetes kunnen oplopen tot 10 procent van de marktomzet. Dat zou 3 miljard betekenen.”

Melkfabrieken

Het zit Jansen dwars dat de melkfabrieken in de discussie vrijwel buiten schot blijven. ”Om het aantal inkopers van zuivel in Nederland te tellen heb je twee handen nodig. Qua aanbieders blijft het beperkt tot één. Het machtsevenwicht is niet zo verstoord. Consumptie lijkt het centrale probleem.”
Jansen benadrukt niet te willen zwarte pieten. ”Ik zeg niet dat de fabrieken wat fout doen, alleen dat boeren misschien ook eens naar hun directe afnemers moeten kijken. Zij kopen de melk uiteindelijk in en bewerken die om waarde toe te voegen, niet wij.”

Jansen verwacht pas concrete resultaten als, naar verwachting, landbouwminister Gerda Verburg in september bij het overleg aanschuift. ”We hopen dat niemand teruggrijpt naar subsidies. Buiten of we de sector mogen steunen door prijsafspraken, lijkt het me op lange termijn slecht de markt te negeren.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huub

  De supermarkten doen niets verkeerd, ze kopen hun grondstoffen zo goedkoop mogelijk in, geef ze eens ongelijk. Het is aan de verkopende partij om te zorgen voor een hogere prijs, de retail zal nooit zelf voorstellen om meer te gaan betalen...

 • no-profile-image

  eerlijk

  hey jansen doe jij eerst maar eens een verklaring afgeven van het prijsverschil met vorig jaar toen de melk duur was en zeg mij niet dat dat aan de fabriek ligt want dan kom je nog belachelijker over dan nu waarom zakt de prijs in de meeste winkels nu niet....wat een verhaal

 • no-profile-image

  gert

  Hij weet dat de nederlandse boeren niet actiebereid zijn ,zoals ze in Belgie en Frankrijk wel zijn ,en komt zo gemakkelijk weg

 • no-profile-image

  superman

  Niet te geloven die uitspraken van Jansen. Hij eindigt met de stelling dat de markt slecht genegeerd kan worden. Nou, als er één onlangs de markt genegeerd heeft is het de supermarkt wel. De melkprijs is al lange tijd fors gedaald terwijl in de supermarkt de prijs voor zuivel amper gezakt is. Wie negeerd nu de markt?
  Verder snapt Marc Jansen van het CBL weinig van de relatie boer met melkfabriek. Melkfabrieken kopen namelijk de melk niet in van de boeren.
  Bij kopen is er een afspraak omtrent een prijs. Maar als een melkveehouder melk aan de melkfabriek levert is dat altijd zonder prijsafspraak en kan er dus van koop geen sprake zijn . Het scenario voor prijsbepaling van melk af boerderij is: Dat de melkveehouder in eerste instantie de melk gratis aan de melkfabriek verstrekt. De melkfabriek vervolgens de melk omzet in zuivel, waarde toevoegd en verkoopt. En dat pas daarna de melkprijs af boerderij wordt bepaald, afhankelijk van de prijsonderhandelingen die er voor zuivel tussen melkfabriek en retail zijn geweest . Bij heel ondernemend Nederland wordt er eerst een prijsafspraak gemaakt vóór er wordt geleverd. Maar bij boeren mag dat niet zo zijn. Er moet eerst door een boer geleverd worden en pas ná levering wordt de prijs bepaald. Was het maar zo dat de melkprijs af boererij wordt bepaald vóór er geleverd wordt door onderhandelen tussen melkveehouder en melkfabriek. Maar dan kregen de supermarkten het wel een stuk moeilijker met het onderhandelen over inkoop van zuivel. Geen wonder dat daarom het CBL geen rol wil spelen bij het weer in evenwicht brengen van de zuivelmarkt. Blijkbaar geldt voor het CBL dat de beste zuivelmarkt een uit evenwicht geraakte zuivelmarkt is.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Als zelfs LTO ontdekt dat de consumenten prijzen fors gestegen zijn, moet Marc Jansen die onzin weg laten. Dat veel boeren in Nederland over zich heen laten lopen en zich laten bestelen zijn keiharde feiten. Schijnbaar vechten veel boeren tegen elkaar en gaat de super er mee lopen! Het zou vewrstandiger zijn om met elkaar te vechten voor een betere ombrengstprijs. Dan ben je nog geloofwaardig en ondernemer. Je moet in die cooperaties mannen met ballen in het bestuur kiezen, niet van die meelopers! Vooral niet van die figuren die er niet tegen kunnen als hun collega het goed gaat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.