Home

Achtergrond 7 reacties

Bundeling komkommer Limburg een feit

De telersverenigingen Komosa, Sun Quality en ZON starten vandaag met de bundeling van komkommers en herfsttomaten.

Het Productschap Tuinbouw liet gisteren aan het einde van de dag de partijen weten akkoord te zijn met het model voor de nieuwe coöperatie. De drie coöperaties hebben hiertoe een nieuwe gezamenlijke coöperatie opgericht met de naam Kompany. Daarmee bundelen de partijen het Limburgse aanbod komkommers dat een aandeel heeft van circa 35 procent in Nederland.

Kompany wil - door een bundeling van het aanbod van de telers van Komosa, Sun Quality en ZON - een betere partij zijn voor de klanten en mede daardoor een betere positie in de markt verwerven voor de telers van de drie aangesloten coöperaties.

De samenwerking tussen Komosa, Sun Quality en ZON past binnen de kaders van de landelijke samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld het afstemmen van de oogstvoorspelling en een gezamenlijke promotie van komkommers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jgerardts

  30% is niet genoeg wij hebben met witlof meer % en kunnen nog geen prijs maken er moet meer gebeuren landelijke afzet is een must

 • no-profile-image

  Jan

  @peter:
  Het is heel makkelijk om te roepen dat er overaanbod is, maar die vlieger gaat niet altijd op. Als je naar het komkommerareaal kijkt de afgelopen jaren dan kun je toch niet echt spreken van een explosieve groei. Ook zijn er tijden bij in de aanvoer van komkommers dat door wisseling het aanbod tijdelijk aanzienlijk lager is, en dan nog merk je dat dat nog nauwelijks invloed heeft op de prijs. Dat is toch wel eens anders geweest. We kunnen misschien wel eens gaan constateren dat de spanning uit de markt is, de marktwerking doet zijn werk niet meer. En wordt het dan nu niet eens tijd dat we hierover na gaan denken. De bundeling is een stap in die richting, maar we zijn er nog lang niet. Dit initiatief is in elk geval iets, ipv maar roepen dat er overaanbod is en dat we niets kunnen doen aan de slechte prijs, dan maar lijdzaam wachten tot er afvallers zijn.

 • no-profile-image

  R. Welles

  Hans,

  zo zou t moeten zijn.... landelijk!

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  En nou maar kijken of de prijs omhoog schiet, maar ik geloof er niets van. Overaanbod is overaanbod, gebundeld of niet dat doet er niet echt toe.

 • no-profile-image

  W Rutten

  Er zijn een aantal grote oorzaken te noemen wat betreft de grote prijsproblemen. Niet alleen de verdeeldheid onder de tuinders maar ook het moment van verkopen wat in mijn ogen beter naar de donderdag moet wat betreft de weekbemiddeling dan zien onze verkopers ook veel beter wat er speelt in de markt en hoeft de handelaar niet achteroverleunend af te wachten tot er na het weeekend bergen komkommers in de koelcel staan, dan
  ook is de mogelijkheid tot kopen van komkommers nu de hele dag door mogelijk, vroeger moest tijdens het draaien van de klok de hele inkoop worden gedaan. ( ong. 20 minuten en het was in heel nederland nagenoeg op hetzelfde moment. Kwam de handelaar er dan tekort kon hij de dag erna pas weer opnieuw kopen, want de rest was weg en eventuele doordraai was ook echt weg uit de handel, hangt niet de volgende dag weer boven de markt.

 • no-profile-image

  Ron

  De inkoper heeft een grote besparing op zijn bel bundel! niet waar

 • no-profile-image

  hans

  Wie niet de afzet regelt via kompany in zuiden krijgt geen kridiet van bank .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.