Home

Achtergrond 134 x bekeken

Brussel wil meer griepprikken

EU-landen moeten garanderen dat 75 procent van de ouderen en 75 procent van de mensen met gezondheidsproblemen elk jaar een inenting krijgt tegen de seizoensgriep.

Deze percentages moeten in 2015 worden bereikt. De Europese Commissie heeft daartoe woensdag een voorstel ingediend bij de EU-landen.

Nederland ent nu al 80 procent van de oudere bevolking in tegen de griep, maar in Letland is dit slechts 2 procent. Jaarlijks sterven er in Europa tussen de 40.000 en 200.000 mensen aan de gevolgen van de griep. Met name ouderen en mensen met gezondheidsproblemen lopen een verhoogd risico.

Eurocommissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) zegt dat de seizoensgriep Europa aan het begin van de winter weer zal teisteren. ,,Vaccinatie blijkt al jaren een effectief middel tegen griep, maar wordt helaas nog te weinig toegepast om er de maximale voordelen uit de halen'', aldus Vassiliou.

Het Europees Parlement en de nationale regeringen van EU-landen moeten nog met het voorstel instemmen. Dit zal naar verwachting aan het einde van het jaar gebeuren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.