Home

Achtergrond 16 reacties

Brussel tornt niet aan quota

De Europese Commissie wil niet tornen aan het geleidelijk verruimen en uiteindelijk opheffen van de melkquota.

Dit blijkt uit het nog vertrouwelijk rapport over de zuivelmarkt dat uitlekte naar Agra Europe.

De Commissie heeft het rapport opgesteld op verzoek van de regeringsleiders. Zij presenteert het rapport woensdag. "Opvoeren van de quota hoeft niet opnieuw ter discussie gesteld te worden", stelt de Commissie.

Het herhaalde verzoek van Frankrijk en Duitsland om de quota volgend jaar te bevriezen, is voor Brussel niet bespreekbaar. De Commissie houdt onverminderd vast aan de vorig jaar november gemaakte afspraken over de zuivelsector, waarbij zij aantekent dat voldoende herstel van de Europese en wereldwijde zuivelprijzen voorlopig nog niet te verwachten is.

Het rapport erkent dat de huidige melkprijs van gemiddeld 24 cent per kilo voldoende is voor de variabele kosten maar niet genoeg om de vaste kosten te dekken. Dit leidde tot grote onrust en demonstraties.

Alternatieve ideeën

De Commissie komt wel met enkele ideeën om de crisis het hoofd te bieden. Zo zouden stoppers een subsidie kunnen krijgen uit de opbrengst van de superheffing.

Europese lidstaten zouden melkveehouders ook tot 15.000 euro individuele steun kunnen bieden. Brussel wil deze staatssteun door de vingers zien.

Verder herinnert de Commissie aan de al genomen maatregelen zoals de schoolmelkregeling, vooruitgeschoven toeslagrechten en exportsubsidies waarbij de laatste 'gehandhaafd blijven zolang dat nodig is'. Het duurt echter lang voordat dergelijke maatregelen merkbare gevolgen hebben, geeft de Commissie toe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Verontruste veehouder

  Waarom is de melkprijs voor de boer zo laag? In de winkel is de prijs gestegen! Dus de consument betaald meer en de melkveehouder ontvangt veel minder. Wie gaat er met de buit vandoor? Wie is hier schuldig aan? Laat dit de Europesecommissie maar is uitleggen!
  Waarom wil de Europesecommissie van het melkquotum af? Nu kunnen ze vraag en aanbod toch sturen! Hebben van voldoende voedsel tegen een redelijke prijs is toch zekerheid! Wat zit hier achter? Waarom willen de cooperaties van het melkquotum af? Zijn zij voor en van de boeren of tegen de boeren en voor de consumenten?

 • no-profile-image

  Tien meningen

  Tien meningen geeft ook tien verschillende. Melkveehouders worden het nooit eens. Dan beslist de politiek bij meerderheid van stemmen.

 • no-profile-image

  jan

  de telegraaf 19 july 2009: het moet veranderen ,komkommer boer 15 cent in de super 62 cent, ah bonus gehakt 2euro per kilo, dat bij braden naar ammonia stinkt.verder in een land dat meer kippen en varkens telt, is het van de gekke dat we vlees uit het buitenland moeten halen. de voedingsindustrie is een machtige lobby en het zal een machtige politicus vergen die er echt wat aan probeert te doen. ook om te voorkomen dat middelgrote middenstanders zoals boeren slagers bakkers enzovoort verdwijnen

 • no-profile-image

  drentse boer

  nou wil brussel wel staatssteun door de vingers zien? dan hadden ze dat ook wel voor de akkerbouwers en varkenshouders kunnen doen , maar nee dat mocht toen niet .zo zie je maar de veehouderij word altijd een hand boven het hoofd gehouden!!!

 • no-profile-image

  pietet

  Koeien melken in Nederland gaat het beste zonder quotum, zonder subsidie en 100 % vrije markt. Kunnen we goed uitleggen naar de burgers, quotum is alleen nadelig voor Nederlandse boeren, inkrimping van alle landenquota worden de Nederlandse boeren het hardste mee gepakt. Enige alternatief voor regulering is een Europees quotum, die Europees te verhandelen is.

 • no-profile-image

  Buren

  We weten al lang dat de melk vee houderij gaat naar bedrijven met 10.000 koeien. Dit voorbeeld hadden we al jaren geleden in Amerika. Al wat daar niet deugd komt hier. Als we altijd moeten doen wat die klaplopers in Amerika doen, zijn we lekker goed bezig.
  Daar zijn ze financieel naar de kloten, de rest van de wereld word er op mee getrokken.

 • no-profile-image

  willem

  Ben het helemaal met de commissie eens, Italië heeft al zijn veruiming tot 2015 al in èènkeer gekregen en wij zouden moeten inleveren ? Eerst quotum kopen voor 80 cent per liter en dan weer inleveren dan word de kostprijs nog hoger. Dat is toch te gek voor woorden.
  Bovendien die schreeuwers in frankrijk kunnen mooi praten, daar kost het quotum nml niets en in duitsland kost het nu rond de 17 cent per liter. Waar praten we dan nog over.

 • no-profile-image

  overgelopen melktank

  als je het artikel goed leest, dan moet het je opvallen dat de europese commissie blij is met deze lage prijzen om zodoende een heleboel kleine tot middelgrote bedrijven op te ruimen. gewoonweg koude sanering en op termijn nog een of twee koeienboeren per dorp. toch heel benouwend als misschien jij of ik daar straks voor moeten gaan werken, uit geldnood.

 • no-profile-image

  Willem

  Opheffen van melkquota in Europa is volgens mij erg risicovol voor de NL-melkveehouders. Tot nu toe werd voor landen waar te weinig geproduceerd wordt in verhouding tot de consumptie, quotumuitbreiding geblokkeerd (min of meer). Als er geen quota meer zijn, kunnen zulke landen een meer nationalistisch standpunt innemen en hun nationale productie toe laten nemen. Je eigen kiezers vinden dat positief. Gevolg is dat er minder exportmogelijkheden zijn in de toekomst en er nog een aantal jaren druk op de prijzen zal staan. In NL is het met de hoge grond-, quotum- en mileukosten duur melk produceren. Als ik net een grote stal gebouwd had, of bouwplannen zou hebben, zou ik zeker niet voor afschaffen van quotering zijn.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  kom europese melkveehouders. verenig u en maak uw eigen melkquatum!. initiatieven als collectief 70% van de europese melkplas verkopen voor een nette prijs en de rest voor de vrije markt laten bieden goede kansen om deze sector winstgevend te houden. Waarom moeten boeren tegen kostprijs produceren om daarna alle partijen in de keten flinke winsten te laten boeken? 70% van europese melkplas kan door niemand vervangen worden. Daar staan we sterk mee met als gevolg een eerlijke prijs. met opbrengst van deze partij melk kan de schommeling van de overige 30% opgevangen worden. stel je hebt nu 1000000 kilo quotum dan kan je 700000 vastzetten voor 53 cent de kilo de overige 300000 kilo gaat weg voor de vrije markt. Door de schommelingen in de vrije markt zullen eerder dieren geruid worden en wordt het minder interessant om snel uit te breiden. Onze landbouw producten zullen we collectief moeten verkopen willen wij ook een deel van de taart op kunnen eten. Daar hebben we echt geen EU voor nodig.

 • no-profile-image

  melkvee

  willem we praten over een betere melkprijs en dan er bij we willen een europese inkrimping van het quotum en bij een goede melkprijs hoef je geen quotum te kopen . zo als het nu gaat valt er de helft van de boeren af

 • no-profile-image

  Jan

  ik kan geen reactie geven, ik weet niet waar het over gaat!!

 • no-profile-image

  jan

  niks vrij ondernemen. brussel wil goedkoop voedsel in crisistijd. kijk lage prijzen dan straks compensatie. maar alleen compensatie als de boer naar de pijpen van brussel danst en meteen weer werk voor vele ambtenaren. geen enkele boer die in de fout durft te gaan. kijk maar naar de reeds bestaande subsidies. zo snijdt het mes aan twee kanten.

 • no-profile-image

  kale

  een oud gezegde luidt,als je geschoren wordt moet je stil zitten! dus ssssst

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  ALLEN NAAR BRUSSEL 22/07/2009

 • no-profile-image

  iedereen

  ja iedereen is er inmiddels achter dat er teveel geproduceerd wordt., door vraaguitval. als de europese commissie dit niet wil zien dan zijn ze niet waardig om in de europese commissie te zitten, dus oprotten met die commissie.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.