Home

Achtergrond 6 reacties

Brussel legt bal bij lidstaten

De Europese Commissie legt een deel van de verantwoording voor het oplossen van de lage melkprijs bij individuele lidstaten.

Daarbij houdt Brussel vast aan haar langetermijnvisie. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde zuivelanalyse.

Daarin noemt de Commissie een mix van maatregelen en mogelijkheden om de sector te ondersteunen. Aan afschaffing van de quotering in 2015 wordt echter niet getornd. Brussel wil wel de regels voor staatssteun van lidstaten aan veehouders verruimen naar 15.000 euro. Daarnaast is het mogelijk om superheffingsgeld te gebruiken voor steun aan melkveehouders die willen stoppen. Ook kunnen lidstaten melkveehouders ondersteunen met subsidiegelden uit het Programma Ontwikkeling Platteland.

De Commissie gaat ook door met het inzetten van instrumenten als interventie, private opslag en exportrestituties om de zuivelmarkt te ontlasten. Daarnaast komt er een nieuwe campagne om de zuivelconsumptie te verhogen.

LTO is positief over de analyse. Overleg in de Nederlandse zuivelketen moet volgens LTO duidelijk maken of de maatregelen genoeg houvast bieden om de melkprijs te verbeteren. Brussel legt voor een deel de verantwoording bij lidstaten. "Je merkt dat een aantal landen zich het laatste jaar maximaal heeft ingespannen om zelf oplossingen te zoeken", zegt Siem-jan Schenk, LTO-voorman melkveehouderij. "We moeten waken voor renationalisatie van het landbouwbeleid."

De Dutch Dairymen Board vindt de maatregelen onvoldoende en denkt dat Brussel bang is gezichtsverlies te lijden een daarom meer verantwoording aan lidstaten geeft. "We hebben crisisbeleid nodig", zegt voorzitter Sieta van Keimpema. "Dit is niet genoeg om de prijs op korte termijn omhoog te krijgen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Ze verkondigt Fischer-Boelshit, en spreekt zichzelf tegen. Als er te weinig wordt afgenomen is er inderdaad teveel op dit moment op de markt. Laat ze gauw opkrassen. Als de schappen in de winkels leeg raken is de prijs pas terug.

 • no-profile-image

  veehouder

  de melkprijs is hoog als ik de aanvoer aan de fabrieken bekijk. weer meer dan 3 % hogere aanvoer dan vorig jaar in het zelfde tijdvak.
  Als de prijs te laag is gaat een ondernemer niet meer leveren maar juist minder. misschien is de prijs op het eind van het quotumjaar hoger dan is het interressanter dan nu om te leveren.

 • no-profile-image

  gert

  Een drogreden als ze zeggen dat de zuivelketen niet effecient werkt,er was een fusie tussen Friesland Food en Campina maar daar stelt Brussel met de NMA weer voorwaarden aan zodat het voordeel weer tenietgedaan wordt,het is je reinste huichelarij,de EU is er alleen voor de consument en de retailers.

 • no-profile-image

  jan

  Ze mag niet efficient werken ,daar zorgt de NMA wel voor

 • no-profile-image

  Boer

  Erg frustrerend wanneer de personen die de richting bepalen niet al te snugger zijn. Je leest over duurzaam produceren. Meer aandacht voor welzijn, waarbij het het mooiste is dat de koe wat meer het veld in kan. Het milieu en de natuur zijn voor iedereen ook heel belangrijk. Dan wordt er een richting gekozen door een aantal mensen die van zichzelf denken dat ze slim zijn, waarbij je meteen al ziet dat er van alle bovengenoemde goede voornemens nooit iets terecht zal komen omdat je op je klompen kunt aanvoelen dat er geen geld voor zal zijn.

 • no-profile-image

  lto-lid Nederland

  Voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van LTO noemt het stimuleren van de vraag "de oplossing voor het probleem''. Maar Siem Jan, je kunt nog beter aan twee kanten tegelijk werken. De aanbodzijde is nu iets te ruim, help ook even mee om deze te beperken al is het maar tijdelijk en ons probleem is opgelost . De prijs schiet omhoog bij tekorten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.