Home

Achtergrond 1 reactie

Brussel haalt weer veel poeder van markt

De Europese Commissie haalt opnieuw een grote hoeveelheid magere melkpoeder van de markt.

Het beheerscomité zuivel neemt 28.500 ton poeder over. Brussel voorkomt daarmee ook dat onnodig veel kaas wordt geproduceerd.
Rechtstreekse steunmaatregelen om de kaasmarkt te ontlasten zijn er nog niet, al lijken de belemmeringen voor een verlaging van de minimum-restitutiegrens nu weg. Frankrijk en Duitsland hebben onlangs nog gevraagd om extra marktmaatregelen voor kaas. Ook Litouwen heeft nu een formeel verzoek neergelegd bij de Europese raad van landbouwministers maandag om extra
exportsteun te geven voor kaas.

Behalve magere melkpoeder heeft de Europese Commissie ook een kleine hoeveelheid boter (725 ton) overgenomen in interventie.
De overnameprijzen voor mager melkpoeder en boter zijn onveranderd gebleven. Een verhoging van de exportrestituties zat er ditmaal niet in, hoewel exporteurs daar om hebben gevraagd. Naar verluid zou ruim 20.000 ton mager poeder naar Algerije kunnen worden verkocht, als er maar extra exportsteun vanuit Brussel zou komen. Onduidelijk is of de order nu doorgaat.

Het beheerscomité zuivel heeft wel besloten om de regeling voor particuliere opslag van boter en melkpoeder te verlengen van half augustus dit jaar tot 1 maart 2010. Bij dit voor de zuivel op zich positieve besluit geldt wel een aanvullende bepaling. Die maakt de opslagregeling toch een stuk minder aantrekkelijk. Deelnemers zijn verplicht hun opslag na het einde van de inslag nog een half jaar te laten liggen.

Over de voorgestelde verlenging van de interventieregeling voor zuivel stemt de Europese Landbouwraad maandag.
Het voorstel is om de interventieregeling dit jaar te verlengen tot en met eind februari 2010. Per 1 maart gaat de nieuwe interventieregeling in, en deze zou eventueel ook nog kunnen worden verlengd tot eind februari 2011. Hiervoor wordt uitsluitend getenderd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    CS-Agrar

    Het wordt VAN de markt gehaald..jammer, moet UIT de markt gehaald worden, nu komt het uiteindelijk weer op die markt terecht en heeft het product nog een rekening voor opslag aan de broek ook!

Of registreer je om te kunnen reageren.