Home

Achtergrond 255 x bekeken 26 reacties

Brabants protest tegen megastallen nog groter

Milieudefensie heeft op de valreep nog ergens ongeveer twaalfduizend handtekeningen gevonden van Brabanders die een burgerinitiatief tegen megastallen steunen.

Het totaal aantal handtekeningen dat commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen vanochtend in ontvangst neemt komt daarmee uit op 33.324.

Het Brabantse eindresultaat torent daarmee ver uit boven vergelijkbare initiatieven die eerder hun weg vonden naar Provinciale Staten van Noord-Holland, Overijssel en Limburg, meldden de initiatiefnemers vandaag op basis van de verrassende hertelling. Brabant beslist na de zomer of het burgerinitiatief aan alle voorwaarden voldoet en het onderwerp ook echt op de agenda komt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hypo

  Tuurlijk patrick, not in my backyard !!

 • no-profile-image

  postbode siemen

  Milieudefensie doet goed werk, en zij doet dit in ieders belang.
  Ik denk dat je als boer zijnde het imago van de sector goed moet houden, en door het bouwen van megastallen met alle gevolgen van dien word het imago van de sector geschaad, dit blijkt uit de reacties van zowel boeren als burgers.

 • no-profile-image

  Flip Fluitketel

  Gewoon nog een keer hertellen misschien word het aantal nog wel groter.

 • no-profile-image

  farmer

  Wat is een megastal??

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, Sonja Barend heb je en Barbara Barend ook, dus hier zal ook wel een mooie voornaam bij passen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Barend boerendochter?

  q koorts als voorbeeld aan halen????
  Heb je ook op kleine bedrijven.
  Het is gewoon heel simpel, als ik als ondernemer niet genoeg kan verdienen met een x aantal dieren omdat me kosten te hoog zijn(en niet omlaag zijn te brengen) ik me opbrengst moet verhogen door uitbreiding. Simpel, doet Phillips, Sony etc ook.
  Valt me wel op, dat steeds meer zogenaamde dierenvrienden zich menen te moeten benoemen als boerendochter of boerenzoon of ex-boer. Denk je echt, met sommige onzin die er word neergezet, dat je verhaal meer geloofwaardig word??

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gokje Paul; Paulientje misschien?

 • no-profile-image

  brabander

  Jeroen buitenland zal wel in de kippen zitten, omdat hij zomaar wat rondkakelt.
  Als echte brabander en melkveehouder heb ik de enquete van milieudefensie ook ingevuld. Zeer geachte Jeroen buitenland, die enquete zat heel keurig in mekaar, op correcte wijze werd gewoon de mening van de ge-enqueteerde gevraagd. En.. mij verbaast het niks hoor, dat er veel tegenstand tegen die supergrote stallen aan het ontstaan is, kan gewoon niet in onze drukke samenleving. megastallen is misschien iets voor Canada of voormalig Oostblok, maar niet hier

 • no-profile-image

  dirk

  Wat is een oversized stal????

 • no-profile-image

  Jeroen

  Postbode Siemen,

  Ja, maar als er een mening van Wakker Dier of milieudefense wordt gevormt is ie nooit goed,wat die vertellen het verhaal altijd net anders.
  Wat is nu het verschil tussen een groot gebouw zoals Nedcar/DAF als een groot melkveebedrijf/varkensbedrijf/kippenstal? Totaal niks.
  Mensen hebben geen mening of tijd iets te lezen,dus ondertekenen ze maar.

 • no-profile-image

  postbode siemen

  Je kunt je kop wel in het zand steken, maar daar schiet je niets mee op.
  Suggereren dat mensen niet weten waar ze voor getekend hebben is hier een goed voorbeeld van.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Nee, de meeste hier hebben hele rare namen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Maar wat zou haar voornaam dan zijn?????

 • no-profile-image

  freek

  he jeroen hoest lekker weer daar?
  MEGA waar gaat dit over, er zijn dus in Brabant 2% van de mensen zo dom dat ze geen eens weten dat er in het buitenland grotere bedrijven zijn dan dat er hier over gepraat word. Als jij als "zelf standige" ondernemer een "MEGA"stal gaat bouwen dan heb je daar nooit genoeg geld voor,dus moet je dat lenen bij een bank deze kijkt naar jou boekhouding en verglijkt deze met andere bedrijven. Als daaruit blijkt dat jij onder de maat presteert krijg je geen geld, dus als jij te weinig biggen krijgt of te veel uitval of een te lange mest periode, val je buiten het net dus krijg je ook geen lening en geen "MEGA"stal. Dus je hebt geen keus je moet je dieren wel goed verzorgen. PS kunnen varkens ook Q koorts krijgen? ik was onder de indruk dat het meer schapen en geiten waren en als dat waar is "MEGA"schapen schuren lol

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Is Barend een meisjesnaam?

 • no-profile-image

  Theo

  Is dus nog geen 2 % van de bevolking in Brabant, en iedereen weet inmiddels hoe betrouwbaar milieudefensie is.
  Ik durf hier wel uit te spreken dat het aan die soort van groeperingen ligt dat er juist mega bedrijven komen ,de laatste 20 jaar altijd tegen de boeren aan lopen te trappen ,vind je het gek dat veel jongere iets anders gaan doen ,,wat weer de mogelijkheid geeft voor andere om hard te groeien.

 • no-profile-image

  Barend

  Als echte boerendochter- en volwassen- ben ik zeer tegen die megastallen. Boeren noemen dit treiteren? Het opkomen voor de gezondheid en welzijn van mens en dier hoort topprioriteit te zijn en te blijven. Boeren die er anders over denken komen zelden tot nooit met een argument waarom zij het recht hebben om met hun bedrijfsvoering mensen ernstig ziek te maken (Q-koorts) etc.. Waarom zoveel dieren tegelijk de dood moeten worden ingedreven bij brand enz.. Ik hoor ze schelden , hoor dat ze brood op de plank wilen, geen pottenkijkers willen en nimmer hoor ik iets inhoudelijks. Deze domme hebzucht is tergend.

 • no-profile-image

  Jeroen

  He Freek,

  Was de rookworst lekker? Ben je nog opgewacht in Nederland?
  Weer kon wel beter, regent hele tijd, scheelt wel, dat de beregeningmachines stil kunnen staan pfff
  (ja ik had het even verkeerd verwoord met die kosten, maar punt is wel dat kosten over een grotere omzet,product beter verhoudingen geven)

 • no-profile-image

  postbode siemen

  Probeer maar eens groot industriegebouw in het buitengebied te laten bouwen, dan wil ik wel eens zien hoeveel handtekeningen er opgehaald gaan worden.

 • no-profile-image

  Boer

  Idd Jeroen. ik zag een nieuwsfragment waar de handtekeningen aangeboden werden en daar werden wat nee stemmers geinterviewd. Het leken me hele aardige mensen toe maar ze hadden geen idee waarvoor ze gestemd hadden.

 • no-profile-image

  boerin

  Hoeveel personen hebben vaker dan 1 keer getekend ? Hoeveel jonge kinderen hebben hun naam er bij gezet ?
  Hoeveel van de ondertekenaars hebben zich echt in dierwelzijn verdiept en praten over ervaring ?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Verhip, had ik niet aan gedacht. Komt niet vaak voor dat een achternaam gegeven wordt zonder voorletter(s)

 • no-profile-image

  farmer

  Waar ligt de grens van het aantal dieren op "mega"stal??

 • no-profile-image

  Knipscheer

  Een megastal is een oversized stal. Hierin wordt in grote getale vee gehouden voor de slacht of kippen voor de leg.

  Er zijn voors en tegens, elke net zogoed. Van belang is hoe de ondernemer (ik zeg met opzet geen boer) zijn bedrijf wil runnen. Over het algemeen is dit in het geval van een megastal de twijfel of dit niet enkel en alleen bij de winstgevendheid ligt en niet bij het dieren welzijn. Vanuit deze redenatie is het logisch bezwaar te hebben tegen een megastal. Als er een verkeerde ondernemer tussen zit, zijn direct erg veel dieren hiervan de dupe.

  Mbt het burger initiatief, hier zijn zeer strikte regels aan verbonden. Als blijkt dat ook maar een van de aangeboden handtekeningen niet blijkt te voldoen, dit kan zijn, leeftijd, dubbel, niet woonachtig in het gebied, wordt het hele initiatief niet gegrond verklaard. In dit geval de Milieudefensie zal dit nooit laten gebeuren. Het is een maatschappelijk probleem, ik ben van mening dat als 2% van de bevolking de moeite heeft genomen om een handtekening te zetten, hier zeker zeer serieus naar gekeken moet worden.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Jeroen 16:56, dat is een in-koppertje, ik dank U. Heb je in een groot gebouw van DAF als vb, al eens een moeder-truck, kleine truckjs hebben zien voorbrengen? Heb je de dierenarts al eens een keer gezien bij een trucken fabriek. Zie je s`nacht trucks slapen en overdag wakker worden. Heb je eens een keer een truck gezien met varkens pest of de varkens ziekte? Er zijn overeenkomsten, dat ook, een truck staat stil in een fabriek, in een megastal heeft de boer ook het liefst dat de dieren zo stil mogelijk staan. Het zijn producten voor de boeren die helaas bewegen en ook helaas leven moeten om geld op te brengen. Deze burger protesten zijn erg goed. als een boer een megastal wil, dan is er in het buitenland ruimte genoeg.

 • no-profile-image

  gert

  van Bakel bouwt gewoon door,een stal van 3000 koeien, die is niet te stoppen

 • no-profile-image

  Boer

  Ik suggereer niets. Het was gewoon op het nieuws. Iemand wist zelfs de Q koorts er bij te betrekken en dat heeft ook niets met megastallen te maken.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.