Home

Achtergrond 160 x bekeken

Bos in Brussel voor overleg over economie

Minister Wouter Bos (Financiën) is vandaag in Brussel voor zijn maandelijks beraad met collega's van de andere EU-landen.

Ze bespreken de in elkaar gezakte economie. In de eurolanden krimpt de economie dit jaar volgens de OESO met bijna 5 procent, terwijl de werkloosheid volgens Eurostat opklimt van 9,2 procent nu naar 11,5 procent volgend jaar.

Bovendien zijn de europrijzen in juni gedaald voor het eerst in de historie van de euro: als consumenten daardoor hun aankopen gaan uitstellen kan dat de recessie nog versterken.

Bos en zijn collega's bekijken vandaag ook of ze nog meer extra geld moeten steken in het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zoekt nog zo'n 90 miljard dollar (bijna 60 miljard euro) ter versterking. Het IMF moet steeds meer geld uitlenen aan landen in geldnood.

De ministers doen naar verwachting dringende aanbevelingen aan een reeks landen om hun buitensporige begrotingstekorten te beteugelen, waaronder Polen en Malta.

De Belgische minister Didier Reynders kan een bestraffing verwachten voor de onvolledige begroting die hij bij de Europese Commissie
heeft ingediend. België moet meer cijfers en details geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.