Home

Achtergrond

Bonden verdeeld over promotie

LTO Nederland is positief over het plan van de Europese Commissie om zuivel extra te gaan promoten.

De European Milk Board (EMB) ziet liever dat de Commissie het aanbod zou beperken. Daarmee staan de organisaties lijnrecht tegenover elkaar.

LTO zegt zich een groot deel van de voorstellen van de Commissie te kunnen onderschrijven. Het doorgaan met interventie, particuliere opslag en het verlenen van exportrestituties ziet de organisatie als positief. Volgens de voorzitter van de vakgroep melkveehouderij, Siem-jan Schenk, biedt de analyse van de Commissie de sector perspectief. Wel moet er volgens hem op korte termijn werk worden gemaakt van de conclusies.

Afzetpromotie

Schenk noemt met name het starten met een collectieve afzetpromotie. De oplossing ligt volgens Schenk duidelijk in het stimuleren van de vraag. De zuivelindustrie kan tot uiterlijk 30 september promotieplannen indienen, die Brussel voor 15 december beoordeelt. Dat proces moet volgens LTO sneller kunnen.

De afzetpromotie zou volgen LTO goed gefinancierd kunnen worden uit de ruim 41 miljoen superheffing die de Nederlandse melkveehouders dit jaar aan Brussel moeten afdragen.

Als de Europese Commissie geen mogelijkheden ziet om het quotum met 5 procent in te krimpen moeten veehouders volgens de EMB in de gelegenheid worden gebracht om vrijwillig hun productie naar beneden bij te stellen. Dat zou kunnen door met geld, dat nu gebruikt wordt voor exportsubsidies, melkveehouders te compenseren. De liberalisatie van de zuivelmarkt lijkt volgens de EMB belangrijker dan het voorbestaan van de melkveebedrijven.

De organisatie is fel tegenstander van exportsubsidies en interventiemaatregelen. Ook laakt de EMB het feit dat de Commissie de individuele lidstaten meer verantwoording geeft in het landbouwbeleid door de mogelijkheid tot staatssteun te verhogen tot 15.000 euro. Dit zou zorgen voor oneerlijke concurrentie tussen verschillende lidstaten.

Lees ook Brussel legt bal bij lidstaten

Of registreer je om te kunnen reageren.