Home

Achtergrond

Bollenteler bestrijdt aaltjes met Japanse haver

Bollenteler Dirk Waal uit Sint Maartenvlotbrug maait Japanse haver.

Als de haver is ­afgerijpt wordt het gedorst. Waal kan het gewas niet langer laten staan want dan verliest het te veel zaad. De bollenteler verbouwt de haver om aaltjes te bestrijden. "Als je twee keer Japanse haver op een perceel verbouwt dat op tijd is gezaaid in de herfst, dan bestrijd je het wortellesie-aaltje (Pratylenchus penetrans) beter dan met een chemische grondontsmetting. Met één teelt haal ik al een aaltjesreductie van 50 procent. De haver onttrekt veel vocht aan de grond waardoor de aaltjes uitdrogen." Foto Wick Natzijl

Akkerbouwer Peter Heissel in het Deense Hoptrup oogst zijn 8 hectare wintergerst. De John Deere combine is al 32 jaar oud, maar doet het nog prima, volgens de akkerbouwer. Heissel verbouwt 55 hectare graan. De voergerst verkoopt hij aan zijn buurman die de gerst gebruikt als voer voor zijn varkens. Gerst is het belangrijkste graangewas in Denemarken. De akkerbouwers oogsten dit jaar bijna 700.000 hectare gerst. Het areaal tarwe komt niet verder dan 600.000 hectare. Totaal staat er 1,5 miljoen hectare graan in Denemarken. In Nederland beslaat graan een oppervlakte van bijna 200.000 hectare. Foto Niels de Vries

Scholieren Marieke, Justin en Wesley kruipen door een perceel koolraap in Groningen. Akkerbouwer Aart van Os uit het Groningse Uithuizermeeden heeft de scholieren aan het werk die hem helpen zijn 5 hectare koolraap onkruidvrij te houden. "Het gewas staat er mooi bij", zegt Van Os, die de koolraap vanaf oktober met een aangepaste bietenrooier oogst. De koolraap gaat vanuit de koeling naar Nederlandse supermarkten tot de vraag in maart weer afneemt. "Koolraap is een traditioneel oud gewas, dat vooral bij oudere consumenten in trek is." Foto Jan Bouwman

Akkerbouwer Johan Peusens uit het Belgische Maaseik oogst vroege aardappelen. Zijn bedrijf, boerderij Diepbeek, zet de 20 hectare consumptieaardappelen en 3 hectare uien zelf af. Deels doet hij dat bij zijn eigen hoevewinkel maar ook veel bij lokale supermarkten en door huis-aan-huisverkoop. In totaal bewerkt de Vlaming 80 hectare land. Naast aardappelen teelt Peusens op contract ook suikerbieten, wintertarwe en op kleine percelen bonen. Over twee weken begint de oogst van Gloria-aardappelen. Voor deze teelt heeft de Belgische akkerbouwer een nieuwe koeling gebouwd. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.