Home

Achtergrond 458 x bekeken

'Bollen verwerken direct na oogst kan zonder drogen''

Machinebouwer Sapec in het Noord-Hollandse Oosterblokker heeft een bollenverwerkingslijn ontwikkeld waarbij de bollen direct na de oogst worden ontklisterd, gepeld en gesorteerd.

Dit bespaart droogkosten en tijd omdat de bollen in één keer worden verwerkt in plaats van twee keer.

Volgens Simon Peerdeman van Sapec is het de eerste verwerkingslijn die de bollen ontklistert, pelt en sorteert direct na de oogst. "Het is tegen de heersende gedachte, maar je kunt bollen direct verwerken. Dat moet wel binnen 24 uur na het rooien gebeuren. Dan heeft de bol nog het vermogen om eventuele kleine wondjes te genezen."

Sapec heeft de nieuwe verwerkingslijn vorig jaar getest, zegt Peerdeman. "Het rooien ging veel sneller dan het ontklisteren, pellen en sorteren. Daarom hebben we een aardappelsorteermachine omgebouwd tot bollensorteerder. En de ontklisteringsmachine is zo aangepast dat de bollen direct zijn voorbereid op het pellen. Nu kan de verwerkingslijn het rooien goed bijhouden."

Het systeem is ontwikkeld met bollentelers Schouten in Wervershoof en de machinefabrieken Schouten in Kampen en Dijkstra in Emmeloord. Peerdeman: "De verwerkingslijn is zo’n 25 procent duurder dan een gangbare lijn. Maar het voordeel is dat je bespaart op droogkosten omdat de bollen zijn ontklisterd en gepeld voor ze worden gedroogd. En het kost minder tijd omdat de bollen in één keer worden verwerkt. Bovendien beperk je de verspreiding van zuur. Gewoonlijk worden bollen vóór het pellen bevochtigd. Dat bevordert de verspreiding van zuur."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.