Home

Achtergrond 194 x bekeken

Boerenverstand

Na ruim een week onrust bij pootgoedtelers kwam het ministerie van landbouw gisteravond met het verlossende woord.

Voor het gebruik van Reglone voor het doodspuiten van pootgoed verleent het op de valreep een ontheffing. Pootgoedtelers in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant mogen het middel dertig uur eerder gebruiken dan de officiële gebruiksperiode die op 15 juli begint. Na alle regenval was het voor veel telers niet mogelijk om de percelen met de loofklapper te betreden. Loofklappen in combinatie met het spuiten van de middelen Spotlight of Finale zijn de enige toegestane methoden voor 15 juli. De reden voor het verbod op Reglone: broedvogels. Het middel is schadelijk voor deze dieren en dus mag het niet voor 15 juli worden gebruikt.

Een opvallend besluit, zeker gezien het feit dat loofklappen wel is toegestaan. Zonder kennis van de schadelijkheid van de middelen kan een leek inzien dat loofklappen schadelijk is voor broedvogels: al het aardappelloof waarin de vogels zich kunnen verschuilen wordt machinaal afgeslagen, waardoor het leefmilieu in een keer verandert.

Een besluit dat dus niet is gebaseerd op boerenverstand. En ook niet op de praktijk: want terwijl de grootste problemen zich voordoen in het Noorden en Midden, geldt de ontheffing voor het Zuidwesten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.