Home

Achtergrond 369 x bekeken 2 reacties

Biobrandstof produceren zonder energiegewassen

Joule Biotechnologies uit het Amerikaanse Cambridge heeft een proces ontwikkeld waarbij het biobrandstof kan produceren zonder het gebruik van energiegewassen.

De biobrandstof wordt geproduceerd door met foto-bioreactoren waar micro-organismen in zitten en de energie van de zon, CO2 en water om te zetten in ethanol. Joule heeft tot nu alleen testen in een laboratorium gedaan, maar gelooft dat het in de toekomst een succes kan worden. Er wordt nu een demonstratiefabriek gebouwd, in 2010 moet die operationeel worden.

Behalve dat er geen energiegewassen meer nodig zijn, kan Joule ook relatief goedkoop produceren. De productiekosten zijn 50 dollar per 159 liter. Dat is minder dan de fossiele brandstoffen die nu aan de pomp verkocht worden. Volgens Joule maakt hun nieuwe biobrandstof een eind aan de discussie over of landbouwgronden gebruikt mogen worden voor de teelt van energiegewassen, omdat dat niet langer nodig is.

Behalve het produceren met zonne-energie, heeft Joule ook een nieuw proces ontwikkeld voor het produceren van brandstof uit algen. Ook daar zijn de resultaten positief, maar is nog toch nog een hectare landbouwgrond nodig om 15 liter biobrandstof te produceren.

Om onderzoek en productie te kunnen financieren, is er nu 50 miljoen dollar ingezameld. Daarnaast is er een verzoek bij de Amerikaanse overheid ingediend voor een subsidie van 10 miljoen dollar.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  F.B.Asselbergs

  1 hectare landbouwgrond nodig voor slechts 15 liter biobrandstof ?
  Daar hoef je geen onderzoek voor te doen om aan te tonen dat zoiets volstrekt onrendabel is !

 • no-profile-image

  Patrick

  Elke hectare die wordt opgeopfferd aan de nietsontziende DWANG om ten koste van alles te kunnen autorijden is pere onzin.
  En dat terwijl de helft van de wereld verhongert door veel te WEINIG VOEDSEL!!
  Ik laat nog liever mijn auto ongebruikt dan voor 15 liter boibrandstof per...hectare (!!) mijn medemens elders op aarde te doen verhongeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.