Home

Achtergrond 571 x bekeken

Bier in Rusland is als frisdrank

Bier is in Rusland als een straffe frisdrank om de dorst mee te lessen, aldus Peer Swinkels van bierbrouwer Bavaria. Het familiebedrijf uit Lieshout viert zijn 20-jarig zakendoen met het land.

De markt groeide de afgelopen jaren met dubbele cijfers. Dronk een Rus twintig jaar geleden nog 1 liter per hoofd van de bevolking, dat is opgelopen naar 60 liter. De wereldwijde recessie gooide roet in het eten. Volgens analist Sören Samsöe van Dankse Markets kromp de markt met "hoge enkelvoudige cijfers'' in de eerste maanden van het jaar. Ook Bavaria merkt de terugloop. Het land is buiten Nederland en de Europese Unie het grootste exportland.

Zorgen maakt Swinkels zich niet, wel denkt hij dat de markt snel zal veranderen. "Zwakke merken zullen echt gaan verdwijnen. Er komt een verdringingsmarkt zoals in Nederland.'' En volgens Swinkels biedt dat kansen voor Bavaria dat naar eigen zeggen in de twintig jaar een goede naam heeft opgebouwd. Het bedrijf wil met name in de horeca beter vertegenwoordigd zijn.

Samsöe ziet voor brouwers met name groeimogelijkheden in steden buiten de grote metropolen Sint-Petersburg en Moskou.",In deze steden drinken Russen per hoofd van de bevolking minder bier dan het gemiddelde in Europa.'' De mondaine Moskovieten en bewoners Sint-Petersburg zouden niet méér bier, maar duurder en zogeheten premium bier kunnen gaan drinken.

Bavaria wordt in Rusland via een licentie-overeenkomst gebrouwen door het Turkse familiebedrijf Efes. Met een prijs in de supermarkt van 28 roebel (62 eurocent) voor een fles van 0,5 liter zit Bavaria onder de prijs van bekendere internationale merken als Heineken (48 roebel) en Carlsberg (36 roebel).

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.