Home

Achtergrond 186 x bekeken

Belgische varkenssector dwingt een gesprek af

De Vlaamse varkenssector spreekt volgende week met distributiefederatie Fedis over een nieuw systeem van prijsvorming. Dat is afgesproken tijdens acties van de Vereniging voor Varkenshouders (VeVa).

Ongeveer 750 actievoerders verzamelden zich donderdagavond om vier distributiecentra te blokkeren. Deze blokkades hebben de hele nacht aangehouden. "Rond half zes ’s morgens zijn we met de inkoopverantwoordelijken van Colruyt om tafel gegaan", vertelt VeVa voorzitter Geert Wallays. "We hebben toen een akkoord bereikt dat we volgende week met verschillende schakels uit de sector en Fedis samen gaan zitten. Na dat gesprek hebben we om ongeveer half acht de blokkades opgeheven."

Tijdens de bijeenkomst volgende week zullen behalve varkenshouders en supermarkten ook de slachterijen aanwezig zijn. De deelnemers praten over een systeem van prijsvorming waarbij een betere prijs voor de boer mogelijk is. Wallays noemt de acties een succes. "We zijn zeer tevreden. Over de opkomst, maar ook over het resultaat. Dit was voor vannacht het hoogst haalbare."

Veevoerproducenten

De actievoerders waren vooral varkenshouders, maar ook sympathisanten van de sector, waaronder veevoerproducenten. "De veevoerindustrie steunt ons met de acties en rijden morgen uit steunbetuiging met een zwarte vlag op de vrachtwagens."

De VeVa werd, ondanks een uitnodiging aan de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat, niet bijgestaan door andere organisaties. Eerder deze week sprak een delegatie van de vakgroep varkens van de Boerenbond wel met de kabinetschef van EU-commissaris Mariann Fischer-Boel, Klaus-Dieter Borchardt, over de prijsproblematiek.

Deze heeft met de boerenbond afgesproken dat exportgaranties, het nultolerantiebeleid voor GMO in veevoer en het herinvoeren van diermeel in veevoer hoge prioriteit krijgen. Het verzoek van de Boerenbond voor exportrestituties wees hij echter af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.