Home

Achtergrond 1 reactie

Belgische supermarkten zwichten voor blokkades

De Belgische supermarkten en detailhandel (Fedis) hebben onder druk van de blokkades van hun distributiecentra besloten de melkveehouders tegemoet te komen.

"Het gaat om een uitzonderlijk gebaar", zegt hoofdeconoom bij de Fedis, Peter Haegeman. Haegeman is zich ervan bewust dat er vanuit het buitenland met argusogen naar de Belgische situatie wordt gekeken. Het gaat volgens Haegeman dan ook om een tijdelijke oplossing. De Europese landbouwpolitiek moet volgens hem uiteindelijk met een definitieve oplossing komen.

Of Brussel überhaupt akkoord gaat met de gemaakte afspraken tussen de Fedis, De Boeren Bond en het Algemeen Boerensyndicaat is ook volgens de Fedis nog de vraag. Wel heeft de organisatie zich ingedekt door van te voren overleg te voeren met de Belgische mededingingsautoriteit. "Deze gaf aan dat het onder de huidige uitzonderlijke omstandigheden geen bezwaar oplevert, mits er geen partijen worden gediscrimineerd." Uiteindelijk is het volgens de Fedis de consument die geheel of gedeeltelijk voor de tegemoetkoming aan veehouders opdraait.

Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep Rundveehouderij vindt dat ook in Nederland discussie moet worden gevoerd over soortgelijke initiatieven. "Wel is de situatie in Nederland anders dan in België", zegt Schenk. "Van de Nederlandse melk gaat 60 procent over de grens. Hier hebben we dus een andere discussie. We kunnen niet continue de interne markt belasten."

Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board, geeft aan dat het goed is dat de supermarkten in België zich ook verantwoordelijk tonen voor een kostendekkende melkprijs. Zes maanden lang 2 cent erbij is volgens haar echter niet genoeg. De oplossing moet volgens haar uiteindelijk komen uit het aangekondigde overleg tussen de verschillende partijen. "Dat is eigenlijk beter nieuws", zegt Van Keimpema. "Ten minste als alle partijen zich echt willen inzetten."

Lees ook: Hogere melkprijs boer Belgie

Eén reactie

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    quatum terugbrengen met 80 % deze melk voor een gegarandeerde prijs ophalen 50 cent de liter of zow. en dan alles wat de boer extra produceert voor de spotmarkt prijs. Die extra melk leasen, oude koeien blijven melken duur krachtvoer geven wordt dan veel minder interessant als de melkprijzen slecht zijn. De sector zal dan veel eerder minderen in productie. Aan de andere kant bij hoge spotmarktprijzen is het heel snel geregeld om extra te voeren, een oude koe langer doormelken en extra melk te leasen. 80 % met 14 eurocent marge is nog altijd meer op brengst dan 100% met 1 cent marge.

    DDB de sector wordt nu wakker geschud tijd voor actie. Geen landbouwproducten meer onder de kostprijs!

Of registreer je om te kunnen reageren.