Home

Achtergrond

Belgische perenoogst lager dan Nederland

De Belgische oogst van peren blijft naar verwachting achter bij die van Nederland.

Philippe Appeltans, secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) raamt de toename van de perenoogst op 60 tot 65 procent. De Nederlandse oogstraming komt uit op 83 procent ten opzichte van 2008.

De Belgische perenoogst komt daarmee naar verwachting uit op circa 278 miljoen kilo. In 2008 was dat nog 171 miljoen kilo. De Nederlandse perenoogst zou zo’n 311 miljoen kilo bedragen en was in 2008 nog van vergelijkbaar niveau; 170 miljoen kilo.

De appeloogst in België zou volgens de ramingen 310 miljoen kilo bedragen, terwijl er vorig jaar nog 336 miljoen kilo werd geplukt. De daling staat haaks op de Nederlandse ramingen. Voor Nederland wordt een groei van 2 procent verwacht; wat neerkomt op een oogst van 392 miljoen kilo.

Volgens Appeltans laten de verschillen zich lastig verklaren. "Voor appels kun je aanvoeren dat het areaal is gedaald." In België daalt het areaal van Jonagold en mutanten de laatste tien jaar structureel als gevolg van slechte prijsvorming. "Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat onze cijfers wat recenter zijn; wellicht zijn ze daarom iets accurater."

Fruittelers houden ook de oogstontwikkelingen in Polen nauwlettend in de gaten. Appeltans heeft nog geen officiële berichten geoord, maar gaat er vanuit dat na de overvloedige oogst van 2008, de oogst dit jaar wel eens lager kan uitvallen. Ook hij bevestigt signalen dat er oogst verhageld is. "Dat zou voor de Nederlandse en Belgische telers een gunstiger marktsituatie kunnen geven."

Toch wil hij vooral de officiële ramingen afwachten die tijdens het jaarlijkse oogstcongres Prognosfruit bekend worden gemaakt. "De ramingen van vorig jaar voor Polen bijvoorbeeld leerden dat de oogst nog eens tien procent hoger uitviel."

Prognosfruit 2009 vindt dit jaar plaats in Maastricht. Het congres duurt van 6 tot en met 9 augustus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.