Home

Achtergrond 2 reacties

Belgische elitetroepen konden Pompei niet bevrijden

België heeft overwogen het gekaapte schip Pompei te laten bevrijden door speciale politie-eenheden, maar moest daar van afzien omdat de juiste wapens en andere middelen ontbraken.

Daardoor zat er niets anders op dat 1,5 à 2 miljoen euro losgeld te betalen.

Dat staat in een interne politienota waarover de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag publiceerden. In het Belgisch parlement zijn inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken.

De Pompei, met de Nederlandse kapitein Hendrik Toxopeus aan boord, werd in april voor de kust van Somalië gekaapt door piraten. België wilde een interventieteam sturen om de kapers te overmeesteren, maar moest dat plan laten varen. Volgens de nota bleken er geen wapens van het juiste kaliber voorhanden, en al hadden de Belgen ze gehad, de elitetroepen waren niet getraind om ermee te werken. Ook beschikten de speciale eenheden over te weinig nachtkijkers en reddingvesten.

Twee Belgische officieren die naar Djibouti, vlak bij Somalië, waren gestuurd om poolshoogte te nemen, moesten eerder dan beoogd terug. Hun reisvisum was verstreken en kon niet meer verlengd worden. De Belgische autoriteiten zijn "verbaasd dat de nota kon uitlekken'', maar geven verder geen commentaar.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    daar komen de schutters

  • no-profile-image

    gert

    stuur manneke pis

Of registreer je om te kunnen reageren.