Home

Achtergrond 256 x bekeken

België teelt meer aardappelen dan Nederland

België teelt dit jaar meer consumptieaardappelen dan Nederland.

Voorzover bekend is dat voor het eerst in de geschiedenis. Doordat de Belgische akkerbouwers vooral meer vroege aardappelen telen, is de prijs gedaald.

Het Belgische Nationale Instituut voor de Statistiek (NIS) heeft de resultaten van de landbouwtelling gepubliceerd. De akkerbouwers telen dit jaar 71.414 hectare consumptieaardappelen. Het CBS schat het Nederlandse areaal op 68.800 hectare.

Vroege aardappelen

Het areaal vroege aardappelen is bijna 12 procent gegroeid. De Belgische PCA-notering voor vroege aardappelen is door de areaaluitbreiding en de kleine vraag deze week gekelderd naar maximaal €4,25 per 100 kilo. Drie weken geleden werd nog 10 euro betaald. Vorig jaar in deze week lag de notering op 15 euro. Het areaal consumptieaardappelen in België is dit jaar ruim 16 procent gegroeid naar 71.414 hectare.

Bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond vreest voor de prijsvorming verder in het aardappelseizoen. “Om nog tot een goede prijs te komen moet de hectareopbrengst in Noordwest-Europa meer dan 10 procent onder het gemiddelde dalen. Dat is niet te verwachten gezien de stand van het gewas. Als telers betere prijzen willen moeten ze vrijwillig hun areaal inkrimpen.”

Bestuurder Meeuw de Bruyne van de Verenigde Telers Akkerbouw heeft de indruk dat er al veel aardappelen zijn gegroeid. “Maar het gewas is wel drie weken sneller verouderd dan in andere jaren. Het is voor de prijsvorming belangrijk wat voor weer het wordt in augustus."

Groei

Uit de voorlopige cijfers van de landbouwtelling van het NIS blijkt dat de Belgische akkerbouwers over de hele linie meer aardappelen zijn gaan verbouwen. Het areaal vroege aardappelen groeit met bijna 12 procent naar 11.787 hectare.

Er staat 38.462 hectare Bintjes, 9 procent meer dan in 2008. Van de andere rassen consumptieaardappelen worden dit jaar 21.165 hectare verbouwd. Dat is ruim 35 procent meer dan vorig jaar. In Vlaanderen worden de meeste aardappelen verbouwd, maar het areaal is in Wallonië het sterkst gestegen.

Secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat noemt een aantal oorzaken. “De EU heeft de braakregeling afgeschaft. Door de hervorming van het suikerbeleid telen boeren minder suikerbieten. Verder kunnen boeren dit jaar voor het eerst toeslagrechten verzilveren op aardappelen. Daardoor zijn veel boeren overgestapt van grasland, graan of korrelmais op aardappelen. Dat is slecht voor de prijs. Verder specialiseren steeds meer telers zich in de aardappelen met de bijbehorende investeringen. Die krimpen hun areaal niet in.”

Of registreer je om te kunnen reageren.