Home

Achtergrond 560 x bekeken 1 reactie

Bedwants komt eraan

De bedwants, ook wel bekend als wandluis, is in opmars. Bestrijdingsbedrijven krijgen momenteel veel telefoontjes van hotels of particulieren.

Zo kreeg het bedrijf Irado uit Schiedam de eerste drie maanden van dit jaar geen enkele melding, maar sinds april waren het al vier, vertelt teammanager plaagdierenbestrijding Cor Winterswijk. Directeur Peter Traas van Traas Ongediertebestrijding krijgt jaarlijks vijftig telefoontjes. Veertig daarvan komen tussen juni en half september binnen.

De bedwants gedijt namelijk het beste bij hoge temperaturen. Bert Spierings, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven: "Insecten doen het per definitie beter met mooi weer.''

Bovendien gaan veel mensen in de zomermaanden op vakantie. Nederlanders gaan naar het buitenland en nemen het beestje, dat zich verstopt in de bagage, mee naar huis. Ook komen er veel toeristen naar ons land op bezoek. "Mensen brengen het uit verre oorden mee'', aldus Spierings.

Ook speelt mee dat er de afgelopen jaren geen goed bestrijdingsmiddel was. Het vergif dat er was, mocht sinds 2004 niet meer in ruimten worden gebruikt waar kleine kinderen konden komen - bijna nergens dus. Sinds kort is er weer een goed middel dat door professionals wel overal gebruikt mag worden.

De bedwants is 5 tot 8 millimeter lang en bruin tot roodbruin van kleur. Hij houdt zich schuil in kieren en scheuren in wanden of meubels. Zijn favoriete maaltijd: menselijk bloed. Als hij een mens heeft gebeten, blijven er kleine, rode bultjes achter. Die jeuken behoorlijk.

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Het lijkt mij goed dat de PVDD snel met duidelijk beleid komt voor wat betreft de bedwants! Misschien is het goed dat de partijtop enkele exemplaren mee neemt voor het slapen gaan, men heeft dan immers praktijkervaring. Kamervragen zijn dan waarschijnlijk niet nodig!

Of registreer je om te kunnen reageren.