Home

Achtergrond 1 reactie

Bal doorspelen

Gisteren presenteerde de Europese Commissie de analyse over crisis in de zuivel. De hoofdlijnen van deze visie waren al uitge­lekt.

Duidelijk is dat Brussel niet wil tornen aan de kern van het zuivelbeleid dat is uitgestippeld voor de toekomst. Dat betekent dat de markt meer zijn werk moet doen en de sector minder van de politiek hoeft te verwachten.

Hooguit kan de pijn worden verzacht. Die boodschap is helder. Maar wat betreft het verzachten van die pijn legt de Europese Commissie voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid bij individuele lid­staten. Dat betekent dat er met twee maten gemeten gaat worden.

Melkveehouders in landen als Italië krijgen vrijwel zeker meer gedaan bij hun overheid dan die in Nederland. De Italiaanse landbouwminis­ter Luca Zaia heeft al een schot voor de boeg gegeven en staat niet voor niets tussen de veehouders actie te voeren. De kans is groot dat Neder­land de hand op de knip houdt.

Een promotiecampagne is welkom, maar levert op korte termijn on­voldoende resultaat. Dat betekent dat verbetering van de melkprijs vooral moet komen van het overleg in de Nederlandse zuivel. Want Brussel legt de bal bij de lidstaten. En de Nederlandse overheid speelt deze door naar de zuivel. Het is te hopen dat de markt snel aantrekt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Ze kunnen de bal wel doorspelen naar de Nederlandse zuivel,maar die is aan handen en voeten gebonden aan de NMA EN Brussel,dit is dus een fopspeen

Of registreer je om te kunnen reageren.