Home

Achtergrond 2007 x bekeken 2 reacties

Asbest linker dan gedacht

Asbest vormt eerder een probleem voor de volksgezondheid dan aanvankelijk is gedacht. Vooral asbestcementplaten op schuren en stallen kunnen door verwering levensgevaarlijk zijn voor mensen die in de omgeving werken en leven.

De Gezondheidsraad heeft drie weken geleden een conceptadvies uitgebracht over asbestnormen. Die betreffen de toelaatbare asbestconcentratie in het milieu. In het advies zijn bestaande normen drastisch naar beneden bijgesteld. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat een veel lagere asbestconcentratie in het milieu al gevaarlijk is. In de media is hierover nog niet bericht tot nu toe.

Dit najaar komt het advies definitief naar buiten. Nu kunnen belanghebbenden reageren op het concept. Het ministerie van Vrom vroeg de raad de huidige milieukwaliteitseisen voor blootstelling aan asbest te herevalueren en indien nodig voorstellen te doen voor herziening.

Boeren met asbest op schuren of stallen hebben een grotere kans uiteindelijk te sterven aan longvlies- of buikvlieskanker (mesothelioom) en longkanker, door het inademen van asbestvezels. "Boeren hebben zeker een verhoogd risico", waarschuwt epidemioloog Lex Burdorf. Hij was betrokken bij het onderzoek van de Gezondheidsraad en is pas benoemd tot hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Ook Peter Tromp, wetenschappelijk medewerker van onderzoeksinstituut TNO bevestigt dat verweerde asbestcementplaten eerder een gevaar vormen, nu blijkt dat een veel lagere asbestconcentratie in de lucht al levensgevaarlijk is.

Meer hierover deze week in Boerderij

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ikke

  h.h.landbouwers, maak uw borst maar nat. De volgende kostenpost is al weer in aantocht.

 • no-profile-image

  boer

  subsidie geven voor zonnepanelen en asbest daken vervangen.
  dan ben je zo van het probleem af!

Of registreer je om te kunnen reageren.