Home

Achtergrond 251 x bekeken

Arbeidsproductiviteit hoger op grote vleeskuikenbedrijven

De arbeidsproductiviteit op vleeskuikenbedrijven wordt vooral beïnvloed door de bedrijfsomvang.

Grotere bedrijven hebben een hogere arbeidsproductiviteit. Bedrijven met een opvolger hebben een lagere productiviteit. Dit komt waarschijnlijk doordat de opvolger vaak al (deels) meewerkt op het bedrijf, waardoor er een overschot aan arbeid ontstaat en de productiviteit daalt. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, in opdracht van en gefinancierd door het Productschap Pluimvee en Eieren én Colland.

Het aantal vleeskuikenbedrijven in Nederland is sinds 1990 gehalveerd, terwijl de bedrijfsomvang in diezelfde periode verdubbeld is. In de toekomst neemt de bedrijfsomvang waarschijnlijk nog verder toe. In de kostprijsberekening van de Animal Sciences Group voor vleeskuikens is het aandeel arbeid 5 procent. Vanwege de variatie tussen bedrijven kan op arbeid mogelijk nog veel worden bespaard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.