Home

Achtergrond 449 x bekeken 1 reactie

Antwoord te mager

De boodschap van FrieslandCampina is hard, maar duidelijk: boeren moeten hun eigen broek ophouden, ook in moeilijke tijden.

De voorgestelde inkrimping van quota werkt averechts, als het al bijdraagt aan een betere prijs, aldus voorzitter Kees Wantenaar en vice-voorzitter Sybren Attema. Aanbodbeperking zorgt niet voor een hogere melkprijs, en als het wel zou werken kan dat negatief uitpakken omdat producten dan duurder worden dan die van de concurrent. Dat betekent verlies van afzetmarkten. Marktverlies is funest voor een land en coöperatie die zo afhankelijk zijn van export.

Hoe realistisch het ook moge zijn, het antwoord is mager. "De coöperatie zorgt voor inkomsten, niet voor inkomen", zegt Attema. Akkoord, maar maakt de coöperatie zich daarmee niet wat al te makkelijk af van de problemen die spelen op het erf? Zouden ze überhaupt hebben nagedacht over mogelijkheden die bestaan om de inkomsten en daarmee het inkomen te verbeteren? Was dat lang geleden ook niet een van de redenen waarom coöperaties zijn opgericht?

De leden verdienen een beter antwoord dan dat hun coöperatie bezorgd is over de lage melkprijs en oplossing hiervoor uit de markt moet komen. En laat je in ieder geval niet zo in de kaart kijken lopende overleg in de keten over een betere melkprijs.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Melkveehouder buitenland

    Er is gewoon te veel melk op dit moment! Daar moet een cooperatie ook op in spelen. niet meer op de markt zetten wat en redekijke prijs opbrengt. Dit is keiharde economie! Nederland kan nooit concureren tegen de grote landen met veel ruimte. En de landbouwgrond die er Nederland nog is wordt massaal onkruidland, dit noemen ze natuur! Noem het maar de zaak naar de ondergang werken!

Of registreer je om te kunnen reageren.